Linkovi

Povratak oslobodjenog vojnika


Avion kojim je vodnik Bou Bergdal prebačen iz Nemačke po sletanju u vazduhoplovnu bazu Leklend kod San Antonija u Teksasu, 13. jun 2014.

Američki vojnik Bou Bergdal koji je 31. maja oslobodjen iz zarobljeništva u Avganistanu, u zamenu za petoricu talibanskih zatvorenika, vratio se u Sjedinjene Države.

Vodnik Bergdal, koji je bio na lečenju u američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj, doputovao je u San Antonio u Teksasu gde će nastaviti lečenje u vojnoj bolnici, naveli su predstavnici Pentagona.

Bergdal je pre dve nedelje oslobođen pošto je predsednik Barak Obama prihvatio dogovor o zameni ratnih zarobljenika, kojim su petorica visoko rangiranih Talibana, osumnjičenih za terorizam pušteni iz američkog vojnog zatvora u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

Petorica Talibana upućena su u Katar, gde će narednih godinu dana biti pod prismotrom katarskih vlasti. Američki zvaničnici navode da je Bergdal napustio svoju vojnu jedinicu u Avganistanu, 2009. Neki vojnici u njegovoj jedinici optužuju ga da je dezertirao.
XS
SM
MD
LG