Linkovi

Neuspeh obaveštajnih aktivnosti u Bengaziju


Uništeni američki konzulat u Bengaziju, nakon napada u kojem su poginuli američki ambasador i još tri Amerikanca

Al kaida nije bila direktno umešana u prošlogodišnji napad na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju, tvrdi vodeći američki dnevni list Njujork tajms.

List navodi da nakon višemjesečne istrage nije mogao da pronađe nikakve dokaze da je Al kaida ili bilo koja druga međunarodna teroristička organizacija imala ulogu u napadu u kojem su poginuli američki ambasador Kristofer Stivens i još tri Amerikanca.

Obavještajni eksperti su zbog fokusiranja na Al kaidi možda zanemarili bliže prijetnje, uključujući i lidere lokalnih anti-zapadnih milicija poput Ahmeda Abu Katala, prenosi Njujork tajms.

Takođe navodi da su napad predvodili borci koji su imali direktnu korist od sveobuhvatne logističke podrške NATO-a tokom pobune protiv Moamera Gadafija.

Izvještaj novinara Dejvida Kirkpatrika zasnovan je na intervjuma sa Libijcima u Bengaziju koji su dobro informisani o napadu u kojem su ubijena četiri Amerikanca.

Obamina administracija prvobitno je tvrdila da je napad bio rezultat nasilnih protesta zbog anti – islamskog filma, koji je snimljen u Sjedinjenim Državama. Kasnije je međutim nagovješteno da je riječ o organizovanom napadu, koji su planirale lokalne milicije. Pojedini republikanci su pak optužili Al kaidu za izvođenje napada, na 11. godišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG