Linkovi

Gordon: Odnosi sa Kosovom ključni za EU integracije


Pomoćnik državno sekretara Filip Gordon
Pomoćnik državno sekretara Filip Gordon

Pomoćnik državnog sekretara naglasio je da SAD podržavaju spremnost nove vlade u Beogradu za nastavak dijaloga na visokom političkom nivou

Sjedinjene Države pozdravljaju spremnost nove nove u Beogradu da nastavi dijalog sa Prištinom i da primijeni sporazume postignute za vrijeme prethodne vlade, saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon.

Balkan je bio jedna od važnih tema tokom diplomatskih aktivnosti američkih zvaničnika na marginama 67. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, uključujući i susrete sa brojnim balkanskim liderima i evropskim partnerima, saopštio je na konferenciji za novinare u Njujorku pomoćnik državnog sekretara Fil Gordon.

Ponovili smo više puta da Evropa ne može da bude cjelovita dok se ne okonča integracija Zapadnog Balkana i mi snažno podržavamo taj cilj. To je takođe bio ključni aspekt razgovora sekretarke Klinton sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton. Ključni dio toga je naša podrška odnosima Kosova i Srbije i dijalogu."

Gordon je dodao da je Vašington obrabren nedavnim odlukama srpskih vlasti da primijene određene sporazume koji su sa Prišinom postignuti za vrijeme mandata prethodne vlade, prvenstveno u pogledu učešća Kosova u regionalnim organizacijama i integrisanog upravljanja granicama.

“Pozdravljamo saopštenje srpske vlade da kada Srbija sklopi sporazume, onda bi ih trebalo ispoštovati i implementirati. I to je ono što očekujemo od njih da urade. Takođe ih pozivamo da rade sa nama i Evropskom unijom na odnosima sa Kosovom, što je ključno za put obje zemlje u Evropsku uniju, koji podržavamo.”

Da bi došlo do napretka, neophodno je međutim prevazići očigledne razlike u pogledu sjevera Kosova, poručio je američki zvaničnik, uz napomenu da Amerika snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

“Vjerujem da je vlada Kosova posvećena poštovanju prava svih svojih građana, uključujući i Srbe na sjeveru, srpske kulturne i vjerske objekte i značajan nivo samouprave za Srbe koji žive na Kosovu. I za put Srbije ka članstvu u Uniji neophodno je da se to prihvati.”

Pomoćnik državnog sekretara naglasio je da Sjedinjene Države podržavaju spremnost nove vlade u Beogradu za nastavak dijaloga na visokom političkom nivou i da se nadaju da dvije zemlje mogu da postignu napredak.
XS
SM
MD
LG