Linkovi

Ford predvodi oporavak


Ford predvodi oporavak
Ford predvodi oporavak

Automobilska kompanija Ford saopštila je da joj je neto prihod u trećem kvartalu porastao za gotovo 70 odsto i da je to najveći rast u proteklih skoro deset godina. Taj američki automobilski gigant, lako je nadmašio predviđanja Vol strita, zaradivši od jula do septembra milijardu i 700 miliona dolara neto. Očekuje se da će i druga dva giganta, Dženeral Motors i Krajsler, takođe zabeležiti rast kada iduće nedelje budu objavljeni njihovi finansijski izveštaji. To će biti snažan zaokret u odnosu na prošlu godinu, kada su dva od tri velika proizvođača bila u stečajnom postupku.

Posle oslobađanja od dugova od više milijardi dolara, analitičari kažu da se Dženeral motors i Krajsler brzo oporavljaju. Ford, koji je jedini odbio državnu finansijsku pomoć, beleži uspon u već šest uzastopnih kvartala. Direktor Forda Alan Mulali, kaže da je uprkos usporavanju prodaje u svetu, profit ostvaren pomoću agresivnog smanjenja troškova.

"Prošli smo kroz užasnu recesiju. Ulagali smo u budućnost, imamo kola koja kupci zaista žele i cene, i sada prelazimo na profitabilni rast što je dobro za sve", rekao je Mulali.

Očekuje se da će tri giganta uložiti dve milijarde dolara u svoje fabrike u Mičigenu, delimično zahvaljujući tamošnjim poreskim olakšicama. Auto analitičar Džeremi Envil kaže da će to doneti možda i 2300 radnih mesta.

"Ali, ako im ne budu ponudili te olakšice učiniće to druge države i poslovi će otići njima", upozorio je Envil.

Sindikati autoindustrije kažu da će prvo biti pozvani otpušteni radnici, dok će novima, u dogovoru sa sindikatom, biti ponuđene manje plate. Predsednik sindikata, Džimi Setls, kaže da tako svi dobijaju.

"To je bolje nego otpuštanje. Dobićemo nove članove, dodatne porodice će plaćati porez, doprinositi zajednici i kupovati robu, a to je uvek dobro", kaže Setls.

Naročito za hiljade radnika otpuštenih prošle godine.

"Raduje me što sam se vratio, što imam posao i što imam stabilnost u kompaniji Ford. To je ono pravo. Ovde nam je dom i tu ćemo i ostati", rekao je radnik u autoindustriji, Čad Meks.

Ali pored dobrih vesti, Krajzler još nije zabeležio profit. Nekada najveći na svetu, Dži-em, još je delom u državnom vlasništvu. Analitičari kažu da ni ove godine u Americi neće biti prodato 16 miliona automobila, koliko je prodavano pre rcesije.

XS
SM
MD
LG