Linkovi

Senat odobrio reforme zakona o poljoprivredi


Yuichiro Miura (kanan) dan putranya Gota berpose pada ketinggian 8.000 meter sebelum melanjutkan pendakian ke puncak Gunung Everest (22/5). (AP/Miura Dolphins Co. Ltd)
Yuichiro Miura (kanan) dan putranya Gota berpose pada ketinggian 8.000 meter sebelum melanjutkan pendakian ke puncak Gunung Everest (22/5). (AP/Miura Dolphins Co. Ltd)

Američki Senat usvojio je predlog kojim se programi ishrane za siromašne i subvencije američkim farmerima smanjuju za 23 milijarde dolara.

To je deo velikog, petogodišnjeg zakona koji obuhvata budžetske rezove od oko 500 milijardi dolara kada je reč o programima za farmere i pomoć u hrani. Medjutim, kritičari zakona primećuju da se njime jedna vrsta subvencija zamenjuje drugom – koja će izazvati još veće probleme na svetskim tržištima.

Za mnoge američke farmere – ovo su dobra vremena. Velika globalna potražnja znači veću cenu za njihove proizvode.

Za to vreme, Kongres pokušava da smanji ogromni federalni deficit. Zato je Senat ukinuo program kojim se farmerima godišnje isplaćuje 5 milijardi dolara, bilo da su vremena dobra ili loša. To je važan korak, ocenjuje predsednica Komiteta za poljoprivredu, Debi Stebenou.

"Obustavljamo direktnu isplatu i još tri programa subvencija kojima se farmerima plaća bez obzira da li trpe gubitke, pa čak i bez obzira na to da li uopšte sade odredjene useve.“

Pošto je prihod poljoprivrednika trenutno veći nego ikada, većina njihovih udruženja se ne protivi ovoj meri. Ali oni upozoravaju da vremena neće uvek biti ovako dobra. Fameri, i američke zalihe hrane trebalo bi da budu zaštićeni kada tržište krene nizbrdo, upozorava Rob Džoslin, bivši predsednik Američkog udruženja proizvodjača soje.

"Krahovi se dešavaju, i po meni je najbolje, sa političkog aspekta, uspostaviti politiku koja predvidja i te moguće padove.“

Senatski zakon štiti farmere od naglih gubitaka tako što garantuje da njihovi prihodi neće moći znatnije da opadnu od jedne godine do druge.

Medjutim, kritičari smatraju da je to nepotreban poklon poreskih obveznika američkim farmerima.

Takodje je možda u pitanju nelegalna subvencija po pravilima Svetske trgovinske organizacije. Zemlje u razvoju su već u toj organizaciji dobile tužbu protiv američkih subvencija za proizvodjače pamuka. Ovaj novi program bi takodje mogao da izazove probleme, kaže Stiv Elis iz organizacije „Poreski obveznici za zdravorazumusku politiku.“

"Ako počnete da garantujete profit, i garantujete prihode, to će dovesti do 'manipulisane trgovine'.“

Zakon o farmama sada će verovatno postati povod za stranačku bitku u Predstavničkom domu zbog smanjenja subvencija farmerima i srezanih programa ishrane za siromašne.
XS
SM
MD
LG