Linkovi

Keri na skupu sa šefovima afričkih diplomatija


Državni sekretar Džon Keri (centar), predsednik Svetske banke Džim Jong Kim (desno) i američki predstavnik za spoljnu trgovinu Majkl Froman (levo) na sastanku u Svetskoj banci u Vašingtonu povodom američkog Akta o rastu i mogućnostima Afrike, 4. avgust 2014.

U Vašingtonu je počeo niz dogadjaja koji će pratiti trodnevni samit predsednika Obame sa oko 50 lidera afričkih zemalja.

Državni sekretar Džon Keri pozvao je afričke kolege da prihvate ideale slobodnog tržišta i američko-afričke saradnje na forumu koji je fokusiran na američki akt o rastu i mogućnostima Afrike.

Keri je rekao da je jedan od razloga zbog kojih je predsednik Obama sazvao samit sa afričkim liderima uspostavljanje slobodnijeg sistema razmene ideja i informacija. Keri je dodao da je ovo trenutak novih mogućnosti za Afriku, ali i vreme za odluke. ”Te odluke će odrediti da li će Afrika moći da iskoristi svoje najveće resurse, a to nisu ni platina ni zlato već talenti, sposobnosti i aspiracije njenih naroda”, rekao je Keri.

Predsedik Obama će se u utorak obratiti Američko-afričkom poslovnom forumu, dok će u sredu učestvovati na sednicama o ekonomskom rastu, regionalnoj bezbednosti i upravljanju resursima. Sjedinjene Države će predstaviti paket od milijardu dolara u poslovnim aranžmanima, i izdvojiti više sredstava za mirovne misije, kao i više milijardi dolara za programe proizvodnje hrane i energije.

XS
SM
MD
LG