Linkovi

SAD nadziru ekstremiste u Africi


Pripadnici esktremističke organizacije Boko Haram u Nigeriji
Pripadnici esktremističke organizacije Boko Haram u Nigeriji

Dnevni list „Vašington Post objavio je juče da je američka vojska upostavila vadužne baze za osmatranje u više afričkih zemalja

Američka vojska saopštila je da vodi rasprostranjene obavještajne operacije u Africi, ali nije potvrdila izvještaj da je uspostavila male vadužne baze širom kontinenta kako bi nadzirala terorističke organizacije.

Vojska je u današnjem saopštenju navela da redovno sarađuje sa afričkim partnerskiom zemljama u borbi protiv onih koji prijete regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti u Africi. Takođe naglašava da koristi obavještajne i resurse za osmatranje i izviđanje, na osnovu bezbjednosnih prijetnji u pogledu kojih postoji zajednička zabrinutost.

Dnevni list „Vašington Post, objavio je juče da je američka vojska upostavila vadužne baze za osmatranje u više zemalja, među kojima su Burkina Faso, Uganda, Etiopija, Džibuti, Kenija i Sejšeli. Listi prenosi da se između ostalog nadziru ekstremisti povezani sa Al Kaidom, koji se nalaze u Somaliji, Jemenu i regionu Sahel, kao i pripadnici pobunjeničke Božje vojske otpora u centralnoj Africi.

Američki zvaničnici više su puta upozorili da te organizacije, kao i nigerijski Boko Haram predstavljaju prijetnju po regionalnu stabilnost. Nadzor se, kako navodi Vašington Post, umjesto bespilotnim letjelicama sprovodi uz pomoć malih aviona koji mogu da snimaju video i hvataju radijske i mobilne signale
XS
SM
MD
LG