Linkovi

Taliban najavio intenziviranje napada


Američke snage u Kabulu
Američke snage u Kabulu

Taliban je najavio da će pojačati napade na američke mete, ocenjujući kao „nelogičnu“ odluku SAD da uspore povlačenje svojih trupa iz Avganistana

Islamistički pobunjenici reagovali su na saopštenje predsednika Baraka Obame da će održati trenutni broj američkih snaga u Avganistanu, od 9.800, tokom većeg dela 2016. godine, pre nego što taj broj bude smanjen na 5.500, do vremena kada on napusti položaj u januaru 2017. godine.

Njihova misija neće biti promenjena. Naše trupe će nastaviti da sprovode dva specifična zadatka koje sam ranije naglasio, a to su obuka avganistanske vojske i borba protiv al-Kaide. Međutim, održavanjem našeg trenutnog prisustva tokom većeg dela naredne godine, umesto naglog smanjenja, omogući će nam da i dalje obučavamo i pomažemo avganistanskim snagama, dok one ne ojačaju”, rekao je u jučerašnjem obraćanju predsednik Obama.

Administracija je prvobitno planirala da zadrži oko hiljadu američkih vojnika posle 2016, sa fokusom na zaštiti američke ambasade u Kabulu. Portparol Talibana Zabihulah Mudžahid je u saopštenju koje je poslato Glasu Amerike elektronskom poštom, naveo da je ta pobunjenička grupa neprestano upozoravala da Američke trupe neće okončati invaziju Avganistana i da su njihova lažna obećanja bila namenjena samo za obmanjivanje avganistanskog i američkog naroda. Međutim, poslanik u avganistanskom parlamentu Šukrija Barikzai izjavio je da je usporavanje povlačenja bila ispravna odluka.

Veoma je važno za Avganistan i Sjedinjene Države, posebno za Belu Kuću i Kabul, da shvatimo da to nije izbor predsednika Obame, to je ono što mora da se učini. To mora da se nastavi i nadam se da će civilnih žrtava biti manje, da će se saradnja poboljšati između avganistanskih bezbednosnih snaga i Sjedinjenih Država”.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani takođe je pozdravio odluku, ističući da ona “još jednom pokazuje obnavljanje partnerstva i jačanje odnosa Sjedinjenih Država i Avganistana na osnovu zajedničkih interesa i rizika”.

XS
SM
MD
LG