Linkovi

Taliban prestao da koristi kancelariju u Dohi


Kancelarije Talibana u Dohi, Katar
Kancelarije Talibana u Dohi, Katar

Predstavnici Talibana nisu dolazili u kancelariju u Dohi tokom proteklih nekoliko dana i odbijali su da odgovaraju na telefonske pozive

Jedan zvaničnik avganistanskog Talibana izjavio je da je ta ekstremistička grupa prestala da koristi kancelariju u glavnom gradu Katara, Dohi, u znak protesta što su sa zgrade uklonjena obeležja Talibana.

Neimenovani zvaničnik Talibana rekao je za nekoliko medija da predstavnici Talibana nisu dolazili u kancelariju tokom proteklih nekoliko dana i da su odbijali da odgovaraju na telefonske pozive. Avganistanska pobunjenička organizacija otvorila je predstavništvo uz dozvolu Katara 18. juna i istakla je na ulazu belu zastavu i natpis, identifikujući se kao Islamski Emirat Avganistan.

To je isti naziv kao u vreme talibanske vlasti pre invazije Sjedinjenih Država 2001. godine na Avganistan. Katarske vlasti uklonile su obeležja nakon što je avganistanski predsednik Hamid Karzai osudio te simbole rekavši da je to namera da se stvori rivalska talibanska vlada njegovoj administraciji.

Kancelarija u Dohi bila je namenjena za mirovne razgovore između mirovnog saveta predsednika Karzaija i Talibana, koji se već deceniju bore protiv avganistanske vlade u koalicionih trupa.
XS
SM
MD
LG