Linkovi

Izmene programa Hejgelove posete Avganistanu


Američki sekretar za odbranu Hejgel na sastanku sa avganistanskim sekretarom za odbranu Bismalom Kanom Mohamadijem 10. mart, 2013.
Američki sekretar za odbranu Hejgel na sastanku sa avganistanskim sekretarom za odbranu Bismalom Kanom Mohamadijem 10. mart, 2013.

Otkazana planirana konferencija za novinare američkog sekretara za odbranu Čaka Hejgela i avganistanskog predsednika Hamida Karzaija u Kabulu

Američki zvaničnici kažu da je današnja planirana konferencija za novinare američkog sekretara za odbranu Čaka Hejgela i avganistanskog predsednika Hamida Karzaija u Kabulu, otkazana iz bezbednosnih razloga. Vlasti ne pominju bezbednosne probleme, ali je u dva jučerašnja samoubilačka bombaška napada – u Kabulu i u Kostu – poginulo 19 ljudi.

Meta napada u Kabulu je bilo avganistansko Ministarstvo odbrane u vreme Hejgelovog boravka u prestonici. Otkazivanje konferencije za novinare je najnoviji događaj koji obeležava prvu Hejgelovu posetu Avganistanu u svojstvu šefa Pentagona. Predsednik Karzai je prethodno danas optužio Taliban da je „američki servis“, jer koristi napade poput jučerašnjih da bi zaplašio Avganistance i naveo ih da zatraže da strane trupe ostanu u zemlji i posle krajnjeg roka za njihovo povlačenje 2014.

Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Džozef Danford, oštro je uzvratio na Karzaijevu izjavu rekavši da su se Amerikanci „teško borili tokom proteklih 12 godina... i prolili previše krvi... da bi uopšte moglo da se pomisli da im nasilje i nestabilnost idu u račun“. Karzaijeva vlada takođe tvrdi da snage koje predvode Amerikanci koje dejstvuju zajedno sa Avganistancima, zlostavljaju i hapse studente.

Hejgel je doputovao u Avganistan u jeku sukoba sa Sjedinjenim Državama oko kontrole pritvorskih objekata i brzine povlačenja stranih trupa. Svečana predaja američke kontrole nad glavnim zatvorom u Avganistanu je juče takođe otkazana, jer je propao dogovor dve strane. Hejgelov prethodnik, Lion Paneta, prošlog meseca je saopštio da saveznici u NATO-u razmatraju da u Avganistanu, posle 2014, ostave osam do 12 hiljada koalicionih vojnika. Sada u Avganistanu ima oko sto hiljada pripadika NATO-a.
XS
SM
MD
LG