Linkovi

Primopredaja dužnosti u Avganistanu


Afganistanska Nacionalna armija tokom primopredaje dužnosti, Kabul, 10. februar, 2013.
Afganistanska Nacionalna armija tokom primopredaje dužnosti, Kabul, 10. februar, 2013.

U toku je prenos bezbednosnih dužnosti u Avganistanu na lokalne snage, dok međunarodna koalicija do kraja 2014. povlači većinu borbenih snaga

Američki marinski general Džozef Danford je danas preuzeo komandu nad koalicionim snagama u Avganistanu. Na svečanosti povodom primopredaje dužnosti u Kabulu, Danford je rekao da podržava narod Avganistana koji „koristi priliku da krene u svetliju budućnost“.

Američki general će nadgledati prenos bezbednosnih dužnosti u Avganistanu na lokalne snage, dok se međunarodna koalicija priprema da do kraja iduće godine povuče glavninu borbenih snaga.

General Danford preuzima komandu od svog kolege marinca i dugogodišnjeg prijatelja, generala Džona Alena. On je na dužnosti komandanta koalicionih snaga proveo 19 meseci, najduže od svih zapovednika u 11-ogodišnjoj kampanji u Avganistanu.

U saopštenuju za medije, navodi se da su se avganistanske nacionalne bezbednosne snage pod njegovim vođstvom povećale na 352 hiljade pripadnika i sada vode ogromnu većinu bezbednosnih operacija u zemlji. General Alen odlazi na položaj komandanta snaga NATO-a u Evropi.
XS
SM
MD
LG