Linkovi

Neizvesni razgovori sa pokretom Taliban


Američki državni sekretar Džon Keri i avganistanski predsednik Hamid Karzai (arhivski snimak)

Američki zvaničnici nastoje da spasu planove za održavanje mirovnih razgovora sa pokretom Taliban, posle oštrog protivljenja avganistanske vlade.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je saopštila da je državni sekretar Džon Keri dva puta razgovarao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem kako bi ublažio njegovu zabrinutost. Pregovori američkih i talibanskih predstavnika u Dohi u Kataru trebalo je da počnu danas, ali se sada ne zna kada će početi.

Ogorčen zbog prekjučerašnjeg otvaranja političkog predstavništva Talibana u Dohi, Hamid Karzai je otkazao razgovore o bilateralnom bezbednosnom sporazumu sa Vašingtonom, odnosno o obimu američkog vojnog prisustva u Avganistanu po okončanju misije NATO-a krajem 2014.

Karzai izgleda da protestuje zbog načina na koji je otvorena kancelarija Talibana u Dohi, sa tablom na kojoj piše “Kancelarija Islamskog avganistanskog emirata”. Psaki je na brifingu za novinare rekla da je katarsko Ministarstvo spoljnih poslova, u međuvremenu, postavilo tablu sa prethodno dogovorenim nazivom “Politička kancelarija avganistanskog Talibana.”

Kabul takođe smatra da odluka Sjedinjenih Država da se zvanično sastanu sa ekstremistima izvan Avganistana, podriva ulogu Avganistanske vlade.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova u susednom Pakistanu, Ajzaz Ahmed Čaudri, izjavio je da njegova zemlja vodi razgovore sa Avganistanom i SAD i podržava proces pomirenja u Avganistanu. “To je deo našeg sveukupnog cilja da sarađujemo sa svim zainteresovanim stranama kako bi se uspostavili mir i bezbednost u Avganistanu”,
rekao je Čaudri.
XS
SM
MD
LG