Linkovi

Savetnica za nacionalnu bezbednost SAD u Avganistanu


Savetnica za nacionalnu bezbednost, Suzan Rajs (arhiva)

U jeku neizvesnosti u pogledu ostanka američkih vojnika posle povlačenja svih medjunarodnih borbenih snaga krajem 2014. godine, Suzan Rajs će se sastati sa predsednikom Avganistana.

Savetnica za nacionalnu bezbednost SAD, Suzan Rajs otputovala je u Avganistan gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Hamidom Karzaijem povodom neizvesne situacije posle povlačenja svih međunarodnih bezbednosnih snaga krajem iduće godine.

Portparol Patrik Ventrel potvrdio je da se Rajs nalazi na svom prvom putovanju u inostranstvo u svojstvu savetnice za nacionalnu bezbednost SAD, dodajući da će u okviru posete ona obići zemlju, posetiti američke vojnike i razgovarati sa stručnjacima i diplomatama.

U međuvremenu, avganistanski predsednik je ignorisao predlog koji mu je upućena sa velikog sabora starešina i političkih lidera u Kabulu, pod nazivom Loja Džirga - da odmah potpiše novi bilateralni bezbednosni sporazum sa SAD, koji bi trebalo da stupi na snagu u januaru 2015. Karzai je rekao da Avganistanu treba još vremena da se uveri da su Sjedinjene Države posvećene miru.
XS
SM
MD
LG