Linkovi

Sporazum SAD i Avganistana


Avganistanski savetnik za nacionalnu bezbednost Hanif Atmar i američki ambasador u Avganistanu Džejms Kaningem potpisuju sporazum o bezbednosti u prisustvu najviših avganistanskih zvaničnika

Nova avganistanska vlada potpisala je sa SAD dugo odlagani sporazum o bezbednosti, koji omogućava ostanak oko 12 hiljada stranih vojnika u Avganistanu nakon 31. decembra

Savetnik za nacionalnu bezbjednost Hanif Atmar i američki ambasador Džejms Kaningem potpisali su sporazum u Kabulu, dan nakon inauguracije Ašrafa Ganija na položaj predsednika.

Gani je na ceremoniji potpisivanja rekao da je sporazum, koji predviđa ostanak stranih trupa za borbu protiv Al Kaide i obuku avganistanskih bezbednosnih snaga, neophodan za bezbednost u zemlji i širom sveta.

Američki ambasador rekao je da je avganistanski narod, izborom novih lidera, podržao dogovor sa Sjedinjenim Državama. Predsednik Barak Obama rekao je da sporazum održava rešenost Sjedinjenih Država da podrže novu vladu jedinstva u Avganistanu.

Prema dogovoru, oko deset hiljada američkih vojnika i dve hiljade pripadnika snaga NATO-a ostaće u Avganistanu narednu deceniju.

Bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai dugo se protivio potpisivanju sporazuma, delom se pozivajući na broj civila koji je poginuo od raspoređivanja međunarodnih snaga nakon pada Talibana 2001.

XS
SM
MD
LG