Linkovi

Loja džirga o sporazumu SAD-Avganistan


Avganistanske plemenske starešine na sastanku zvanom "loja džirga", u Kabulu
Avganistanske plemenske starešine na sastanku zvanom "loja džirga", u Kabulu

Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao plemenske starešine da usvoje sporazum sa SAD kojim se definišu budući bezbednosni odnosi.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao je plemenske starešine da odobre bezbednosni sporazum sa Sjedinjenim Državama, ističući da bi mogao da dozvoli da 10 do 15 hiljada stranih trupa ostane u Avganistanu nakon što se NATO snage povuku sledeće godine.

Međutim, avganistanski lider takođe je rekao, u obraćanju plemenskim liderima, da u odnosima dve zemlje ima malo poverenja.

“Moje poverenje u Ameriku nije dobro. Ja ne verujem njima, a oni ne veruju meni. Tokom poslednjih deset godina raspravljao sam se sa njima u vezi sa bezbednošću naših građana i pretraživanja kuća, a oni su pravili propagandu protiv mene.”

Dan pre nego što je bezbednosni sporazum predstavio predsednik Karzai, državni sekretar Džon Keri izjavio je da je sada na plemenskim vođama da ga potvrde.

“Složili smo se oko formulacija koje će biti predstavljene Loja džirgi, avganistanskom savetu plemenskih vođa, ali oni moraju da ga usvoje. Zato mislim da je neprikladno da komentarišem bilo kakve detalje. To je stvar građana Avganistana.”

Hiljade članova saveta sastaju se uz pojačane mere bezbednosti. Loja džirga mora da odobri bezbednosni sporazum pre nego što o njemu bude glasao avganistanski parlament. Sporazum sa Avganistanom reguliše prisustvo američkih vojnika u Avganistanu posle 2014. godine. Smatra se da je ovaj sporazum od ključnog značaja za očuvanje mira u Avganistanu u kojem se nasilje, koje podstiče Taliban, sve više povećava.

U nacrtu tog sporazuma, koji je avganistanska vlada objavila na Internetu, kaže se da bi američki vojnici ulazili u avganistanske kuće samo u izuzetnim slučajevima. To pitanje bilo je kamen spoticanja tokom gotovo dvanaestomesečnih pregovora o bezbednosnom sporazumu.

Plemenske starešine mogu da promene ili odbace bilo koju odrednicu sporazuma, a njegovo odbacivanje u celini gotovo sigurno bi sprečilo i njegovo usvajanje u parlamentu.
XS
SM
MD
LG