Linkovi

Obustavljena obuka Avganistanaca


Regruti avganistanske policije na obuci nedaleko od Kabula
Regruti avganistanske policije na obuci nedaleko od Kabula

Američke snage privremeno obustavile obuku avganistanskih regruta posle niza napada pripadnika avganistanske vojske i policije

Američke oružane snage u Avganistanu saopštile su da su privremeno obustavile obuku avganistanskih lokalnih policajaca radi ponovne provere sadašnjih pripadnike tih snaga posle niza napada avganistanskih vojnika i policajaca na njihove međunarodne saveznike.

45 pripadnika međunarodnih snaga ubijeno je ove godine u Avganistanu, u napadima avganistanskih vojnika i policajaca na pripadnike koalicionih snaga, sa kojima žive i rade u ovom ključnom periodu prenosa bezbednosnih odgovornosti na Avganistance. Međunarodne snage trebalo bi da predaju te dužnosti Avganistancima do kraja 2014. godine.

Predstavnik američkih snaga u Avganistanu, pukovnik Tomas Kolins, rekao je danas da pauza u obuci obuhvata oko hiljadu regruta u avganistanskim policijskim snagama. Policajci koji su već prošli obuku nastaviće da rade.

Prema pisanju lista Vašington post, ponovna provera bezbednosti obuhvatiće više od 27 hiljada pripadnika Avganistanske nacionalne armije i Avganistanske nacionalne policije.

U svom jučerašnjem izveštaju, list prenosi da su napadi pripadnika tih snaga primorali funkcionere NATO-a da priznaju „bolnu istinu“ da su ubistva možda mogla da budu sprečena da su postojeće mere bezbednosti dosledno primenjivane.

Američke snage u Avganistanu obučavaju avganistansku lokalnu policiju dok je NATO odgovoran za obuku regruta za Avganistansku nacionalnu armiju i Avganistansku nacionalnu policiju. NATO nije obustavio obuku koju sprovodi.
XS
SM
MD
LG