Linkovi

Obustavljena obuka Avganistanaca


Regruti avganistanske policije na obuci nedaleko od Kabula

Američke snage privremeno obustavile obuku avganistanskih regruta posle niza napada pripadnika avganistanske vojske i policije

Američke oružane snage u Avganistanu saopštile su da su privremeno obustavile obuku avganistanskih lokalnih policajaca radi ponovne provere sadašnjih pripadnike tih snaga posle niza napada avganistanskih vojnika i policajaca na njihove međunarodne saveznike.

45 pripadnika međunarodnih snaga ubijeno je ove godine u Avganistanu, u napadima avganistanskih vojnika i policajaca na pripadnike koalicionih snaga, sa kojima žive i rade u ovom ključnom periodu prenosa bezbednosnih odgovornosti na Avganistance. Međunarodne snage trebalo bi da predaju te dužnosti Avganistancima do kraja 2014. godine.

Predstavnik američkih snaga u Avganistanu, pukovnik Tomas Kolins, rekao je danas da pauza u obuci obuhvata oko hiljadu regruta u avganistanskim policijskim snagama. Policajci koji su već prošli obuku nastaviće da rade.

Prema pisanju lista Vašington post, ponovna provera bezbednosti obuhvatiće više od 27 hiljada pripadnika Avganistanske nacionalne armije i Avganistanske nacionalne policije.

U svom jučerašnjem izveštaju, list prenosi da su napadi pripadnika tih snaga primorali funkcionere NATO-a da priznaju „bolnu istinu“ da su ubistva možda mogla da budu sprečena da su postojeće mere bezbednosti dosledno primenjivane.

Američke snage u Avganistanu obučavaju avganistansku lokalnu policiju dok je NATO odgovoran za obuku regruta za Avganistansku nacionalnu armiju i Avganistansku nacionalnu policiju. NATO nije obustavio obuku koju sprovodi.
XS
SM
MD
LG