Linkovi

Amerikanci proslavili Dan nezavisnosti


Vatromet povodom proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu, 4. jul 2013.
Vatromet povodom proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu, 4. jul 2013.

Hiljade Amerikanaca proslavile su sinoć 237. rođendan Sjedinjenih Država sinoć na Nacionalnom molu u Vašingtonu i u mnogim drugim gradovima.

Ispred zgrade Kapitola održan je tradicionalni koncert, posle kojeg je usledio vatromet koji je pratila „Uvertira 1812-a“ Petra Iljiča Čajkovskog u izvođenju Vojnog orkestra.

Ranije tokom dana, predsednik Barak Obama bio je domaćin vojnim porodicama tokom roštilja na Južnom travnjaku Beče Kuće. 4. Jula obeležava se usvajanje Američke deklaracije o nezavisnosti od britanske vladavine.

Istovremeno, kip Slobode u Njujorku juče je ponovo otvoren za javnost, povodom 4. Jula, skoro 9 meseci nakon što je uragan Sendi pogodio malo ostrvo slobode.

Njegovo ponovno otvaranje je znak oporavka na dan kada Amerikaci obeležavaju oslobođenje. Ostrvo Slobode bilo je ukrašeno tkaninom sa zvezdama ali su neki delovi ostali zatvoreni, dok je glavni dok bio prepun. Mnogi posetioci ostrva prisustvovali su ceremoniji presecanja vrpce koju su obavili federalni zvaničnici i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Stotine radnika nacionalnih parkova čak iz Kalifornije i Aljaske nedeljama su raščišćavali blato i druge otpatke u okolini Kipa Slobode.

Medjutim, Vlasti u Kaliforniji saopštile su da je više od 20 osoba povređeno kada je sinoć eksplodiralo postolje za vatromet u blizini Los Anđelesa.

Policija i bezbednosni zvaničnici naveli su da se skoro 10 hiljada osoba okupilo u predgrađu Los Anđelesa da bi gledalo vatromet kasno sinoć, kada su posle dva minuta, patrone vatrometa počele da eksplodiraju u blizini zemlje.

Očevici su izjavili da većina povređenih ima povrede od komadića koji su se razleteli nakon eksplozije. Ekipe hitne pomoći odvele su nekoliko osoba do lokalnih bolnica, dok je ostalima pružena pomoć na licu mesta. Vatrogasna služba ispituje uzrok nesreće.
XS
SM
MD
LG