Linkovi

Postignut napredak u razgovorima SAD i Rusije o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pred početak razgovora o Siriji u Ženevi, 9. septembra 2016.
Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pred početak razgovora o Siriji u Ženevi, 9. septembra 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas su u Ženevi “ostvarili napredak radeći na predlozima koji bi mogli da dovedu do prekida neprijateljstava širom Sirije”, preneo je novinarima jedan zvaničnik Stejt Departmenta koji prati Kerija na pregovorima. Prema njegovim rečima, SAD se takodje zalažu za sporazum kojim bi se omogućio “trajni i neometani pristup” humanitarne pomoći delovima Sirije koji su u najtežoj situaciji.

“Trenutno nismo u poziciji da kažemo da li će konačni dogovor biti postignut”, izjavio je američki diplomata. Razgovori još traju a nerešena su neka “tehnička” pitanja medju kojima je ključno ono koje se odnosi na “osiguravanje da ne dodje do opsade Alepa.” Keri je telefonom razgovarao sa Lavrovom najmanje četiri puta u protekla dva dana, pre današnjeg susreta u Ženevi.

Ubijen pobunjenički vodja u Siriji

U medjuvremenu, jedan od vodećih članova pobunjeničke grupe Fatah al Šam u Siriji poginuo je nakon što su borbeni avioni ispalili projektile na mesto održavanja sastanka lidera te grupe u Alepu, naveli su pobunjenički izvori. Abu Omar Sarakeb, poznatiji kao Abu Hadžer al Homsi, ubijen je tokom vazdušnog napada u ruralnom delu Alepa, za koji pobunjenici sumnjaju da ga je izveo američki borbeni avion, što nije zvanično potvrđeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je takođe da je u bombardovanju mesta sastanka komandanata Armije osvajačke alijanse ubijen Sarakeb i još jedan od komandanata Abu Muslim al Šami ali je navela da nije jasno da li su napad izvele američke snage, sirijska vlada ili ruske snage koje sve izvode vazdušne napade na tom području.

XS
SM
MD
LG