Linkovi

Obama nominovao dva nova člana kabineta


Predsednik Obama nominovao Čaka Hejgela za novog Sekretara za odbranu i Džona Brenana za novog direktora CIA-e
Predsednik Obama nominovao Čaka Hejgela za novog Sekretara za odbranu i Džona Brenana za novog direktora CIA-e

Nominacije Čaka Hejgela za sekretara za odbranu i Džona Brenana za direktora CIA sada treba da potvrdi Senat, u kojem neki zakonodavci već izražavaju izvesne primedbe

Predsednik Barak Obama zvanično je nominovao bivšeg republikanskog senatora iz Nebraske, Čaka Hejgela, za novog sekretara za odbranu, a savetnika za kontraterorističke aktivnosti Džona Brenana za direktora Centralne obaveštajne agencije.

Predsednik je naglasio da je Hejgel "lider kakvog naše trupe zaslužuju". On je takođe rekao da bivši senator iz Nebraske predstavlja "dvostranačku tradiciju kakva nam je više potrebna u Vašingtonu", dodavši da je on stekao poštovanje na osnovu svoje spremnosti da govori otvoreno čak i kad to nije popularno.

Obama je pohvalio Brenana zbog predvođenja borbe protiv Al-Kaide, tokom koje je eliminisan veliki broj lidera te terorističke organizacije. Predsednik je kazao da je Brenan posvećen borbi protiv terorizma, istovremeno poštujući, kako je naveo, "principe koji nas definišu kao Amerikance."

I Hejgelovu i Brenanovu nominaciju sada treba da potvrdi Senat, u kojem neki zakonodavci već izražavaju izvesno protivljenje. Drugi po rangu republikanac u Senatu, Lindzi Gream, kritikovao je Hejgela na Fejsbuku zbog njegovih stavova prema Izraelu i Iranu, rekavši da je ova nominacija „najgora moguća poruka koju možemo da uputimo našim prijateljima i u Izraelu i ostalim saveznicima na Bliskom istoku“.

Neki zakonodavci takodje dovode u pitanje nominaciju Džona Brenana na položaj direktora Centralne obaveštajne agencije. Njega okrivljuju za politiku administracije predsednika Obame u vezi sa napadima bespilotnim letelicama i ciljanim ubistvima osoba osumnjičenih za terorizam. Brenan se i za vreme Obaminog prvog mandata pominjao kao mogući kandidat za direktora CIA-e, ali se povukao nakon kritika zbog navodne povezanosti sa kontroverznim metodama za saslušanje osumnjičenih za terorizam.
XS
SM
MD
LG