Linkovi

Romeo i Julija u gangsterskom svetu


Filmski stvaralac, Greg Karter u svom omiljenom gradu za snimanje filmova - Hjustonu

Dok velika i skupa holivudska ostvarenja dominiraju na bioskopskim platnima, svake godine se pojavi na stotine filmova manje produkcije za odredjene ciljne grupe. Jedna od kategorija je tzv. Urbani film, popularan medju Afroamerikancima. Jedan od uspešnijih od onih koji snimaju niskobudžetne filmove je Greg Karter, koji je u proteklih nekoliko godina producirao 18 filmova, od kojih je polovinu i režirao. Radnja većine filmova smeštena je u Hjustonu u američkoj državi Teksas, gde Karter živi i radi.

Karterov novi film je pun akcije, ali mu ne nedostaje ni romantičnih i humorističkih scena. Naziv filma je “A Gangland Love Story” u prevodu “Jedna ljubavna priča iz gangsterskog sveta”, a trenutno u većini zemalja može da se pogleda na DVD-u ili preko interneta.

Scenario je inspirisan Šekspirovim klasičnim delom “Romeo i Julija” s tim da je ono što u ovoj verziji sprečava ljubavnike da budu zajedno – boja kože. Karter misli da bi se ovakav zaplet dopao i samom Šekspiru.

“Da Šekspir živi u današnje doba, verovatno bi izmešao svoje priče i mislim da bi ‘Romeo i Julija’ bila priča o dvoje ljudi različite rase“, kaže Karter.

Film je snimljen u Hjustonu na nekoliko lokacija.

“Ovo je prolaz gde se dvoje mladih ljubavnika upoznaju. Oboje su istrčali iz kluba u kojem je izbila tuča i ovde se prvi put poljube”, pokazuje reditelj.

Karter objašnjava da Hjuston sa svojim urbanim izgledom nudi mnoštvo lokacija za snimanje.

“Neki delovi grada izgledaju kao da su u starom delu Meksika, a neki kao u sred Holivuda na Beverli Hilsu sa velikim palatama odmah pokraj komšiluka sa manjim kućama. Hjuston u stvari imitira dva ili tri grada u filmu.”

Svoj uspeh nezavisnog filmskog stvaraoca, Karter pripisuje tome što ima disciplinovani pristup industriji za pravljenje filmova i pažljivom odabiru onoga što njegova ciljna grupa želi da vidi.

“Znam da moja publika posebno voli akcione i ljubavne priče, drugim rečima ono što nudi eskapizam. Kada razmatram buduće projekte uvek gledam da postoje ti elementi, jer znam da to moja publika voli”, kaže Greg Karter.

On sada radi i u Hjustonu i u Los Anđelesu, kolevci američke filmske industrije. Medjutim, kaže da mu je Hjuston ipak omiljena lokacija za snimanje.

“U Los Anđelesu se stalno borite da budete medju nekoliko odabranih. U Hjustonu vas svi podržavaju i žele da uspete”, zaključuje Karter.

Karter je sa distribucionom kompanijom MCN.TV nedavno sklopio ugovor za globalni marketing njegovog filma a DVD-evima širom sveta. U medjuvremenu, sa kompanijom "Asia Gulf International" ima ugovor o distribuciji novog filma na kablovskim kanalim po narudžbini, kao i DVD izdanja u Indiji i na gotovo celom azijskom tržištu.

XS
SM
MD
LG