Linkovi

Uragan "Sendi" preti istočnoj obali SAD


Talasi izazvani uraganom "Sendi" zapljuskuju kuću u Kingstonu na Jamajci
Talasi izazvani uraganom "Sendi" zapljuskuju kuću u Kingstonu na Jamajci

Meteorolozi tvrde da su šanse da će oluja direktno pogoditi deo između Vašingtona i Njujorka - čak 90 procenata

Narednih nekoliko dana biće vrlo napeti za stanovništvo duž istočne obale SAD. Meteorolozi tvrde da su šanse da će uragan Sendi direktno pogoditi istočnu obalu - čak 90 procenata. Oluja je već protutnjala kroz Karibe, usmrtivši više od 20 osoba.

Istočna obala SAD sprema se za džinovsku oluju koja bi mogla da ugrozi 50 miliona ljudi. Meteorolozi kažu da se uragan kakav je „Sendi“ doživljava jednom u životu.

„Ovde nema preterivanja. Ja bih koristio izraze kao što su katastrofalna i istorijska oluja, koja se viđa jednom u 30 godina“, kaže meteorolog TV mreže ABC Berni Rejno

U Americi popularno nazvana „Franken-storm“, oluja je neznatno oslabila, i trenutno se kreće ka Majamiju. Prema prognozama, glavni efekti na Floridi biće snažni vetrovi duž obale i veliki talasi na okeanu.

Organizatori Međunarodnog sajma nautike u Fort Loderdejlu, najveće svetske izložbe te vrste, preduzimaju dodatne mere kako bi zaštitili super-jahte vredne milijarde dolara.

„Izložba je pripremljena tako da izdrži tropske vetrove“, kaže Denijel Grent, jedan od zvaničnika ove manifestacije.

Do početka sledeće nedelje, uragan Sendi će po svemu sudeći postati takozvana „super-oluja“. Kada se premesti iznad kopna duž istočne obale, „Sendi“ će se sudariti sa naletom arktičkog vazduha, što će mu dati dodatnu energiju. Povrh svega, kažu meteorolozi, dodatno napajanje oluja će dobiti od polarne mlazne struje.

„To će biti razlika između uragana i standardne oluje na severoistoku. Imaćemo kombinaciju to dvoje, sa najgorim mogućim karakteristikama“, objašnjava meteorolog Berni Rejno.

Do ponedeljka, uragan bi trebalo da se odalji od obale, a onda napravi nagli zaokret, negde između Vašingtona i Njujorka, najverovatnije u nivou poluostrva Delmarva. Ljudi koji žive duž obale su spremni.

„Pričao sam sa nekoliko ribara i verujem im kada kažu da će ovo biti jedna od najgorih oluja u poslednjih deset godina", kaže Džordž Dau iz Masačusetsa.

Najmanje 22 osobe su stradale dok je uragan Sendi prelazio preko Kariba. Na Kubi, gde je poginulo 11 ljudi, nazivaju ga najsmrtonosnijom olujom od 2005.

Sendi je 18. imenovana oluja tokom ovogodišnje atlantske sezone uragana, koja je počela 1. juna i zvanično se završava 30. novembra.
XS
SM
MD
LG