Linkovi

Uragan Metju putuje ka Bahamima, najmanje 10 žrtava na Haitiju


Uragan Metju, najsnažnija oluja na Karibima u poslednjih skoro deset godina, kreće se ka Bahamima pošto je za sobom ostavio trag smrti i razaranja na Haitiju i Kubi.

Guverner Floride Rik Skot preneo je novinarima da će Metju verovatno zadržati klasifikaciju četvrte kategorije, sa vetrovima brzine 205 kilometara na čas, kada kasnije večeras bude zahvatio tu državu.

„Vreme ističe, nema izgovora, morate da se premestite“, poručio je Skot, koji je naredio evakuaciju oko 1,5 miliona ljudi. „Nažalost, biće ljudskih žrtava“, dodao je guverner u nastojanju da istakne ozbiljnost situacije.

Prema izveštajima, u uraganu je stradalo najmanje 108 osoba na Haitiju, pošto je Metju u utorak zahvatio karipsko ostrvo Hispaniola na kojem se nalaze Haiti i Dominikanska republika.

Metju je bio snažna oluja četvrte kategorije kada je pogodio Haiti, sa udarima vetra jačine 230 kilometara na čas i žestokim pljuskovima. To je prvi put u 52 godine da je oluja četvrte kategorije stigla do ostrvske nacije.

Vlada Haitija još nije u mogućnost da u potpunosti proceni štetu jer su najteže pogodjene oblasti odsečene od ostatka zemlje. Predsednik Žoselerm Privert i drugi visoki predstavnici njegove administracije će lično otići da procene štetu kada vremenske prilike budu dozvolile obilazak pogodjenih područja.

Dejv Herman iz američke agencija za medjunarodni razvoj izjavio je da američka vlada vredno radi u saradnji sa Crvenim krstom i Službama katoličke pomoći da bi se humanitarna pomoć dostavila najugroženijima na Haitiju. On je izjavio da su humanitarni napori koncentrisani na vodu i higijenski pribor kako bi se sprečilo širenje kolere.

Predsednik Barak Obama pozvao je gradjane da pomognu žrtvama uragana na Haitiju donacijama centru USAID-a za informacije o medjunarodnim prirodnim katastrofama.

XS
SM
MD
LG