Linkovi

Uprkos protestima, predloženo ukidanje imuniteta Medojeviću


Protest pristalica Demokratskog fronta
Protest pristalica Demokratskog fronta

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore predložio je parlamentu da skine imunitet jednom od lidera Demokratskog fronta, Nebojši Medojeviću, koga tužilaštvo sumnjiči da je navodno organizovao kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca.

Odbor je odluku donio jednoglasno, a raspravi je prethodio iznenadni prekid bojkota parlamenta od strane poslanika DF-a, koji su jutros odlučili da prisustvuju sjednici odbora dok je nekoliko stotina njihovih pristalica protestovalo ispred zgrade parlamenta, prenose lokalni mediji.

"Ovdje smo došli, ne da bi prekršili bojkot, nego radi samoodbrane", rekao je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, koji je nedavno, sa njegovim i Medojevićevim koalicionim kolegom, optužen za navodno učešće u planiranju državnog udara. "Milivoje Katnić želi jednog od 39 poslanika da smjesti u zatvor"

Na početku sjednice, DF je zatražio da predsjednik Skupštine dokument vrati predlagaču kako bi bio usklađen sa Ustavom prije nego bude upućen odboru na razmatranje, a njegov lider Mandić poručio članovima odbora koji su njemu i Milanu Kneževiću skinuli imunitet u slučaju "državni udar" - "dobro smo vas upamtili”

Vi ste naši lični neprijatelji”, rekao je Mandić članovima Odbora.

Predsjednik Administrativnog odbora, poslanik vladajuće DPS, Ljuiđ Škrelja, rekao je da nema razloga za upućivanje prijetnji, te da članovi odbora samo rade svoj posao.

Njegov kolega Milorad Vuletić iz DPS ocijenio je da je u parlamentu došlo do urušavanja dijaloga i rekao da ne zna zašto se poslaniku ne može ukinuti imunitet, dok je njegova stranačka koleginica Marta Šćepanović rekla da se “na nas vrši pritisak da ignorišemo tužilački zahtjev”, prenosi portal RTCG.

Obraćajući se okupljenima na platou kod spomenika kralju Nikoli, ispred zgrade parlamenta, Medojević je rekao da će jednom, kada DF dođe na vlast, odgovarati svi oni koji trebaju. optužujući vlast i policiju da brani lopove, ne hapseći dilere droge i one koji stvarno peru novac.

Krenuli su na DF, jer misle da se silom može čuvati režim”, rekao je Medojević okupljenim na protestu, i poručio da nema te policije koja može da spasi diktaturu kada se narod ujedini. "U Skupštini sjede sužnji, agenti službe i poslušnici Mila Đukanovića"

Specijalno tužilaštvo ranije je zatražilo od Skupštine Crne Gore da Medojeviću skine poslanički imunitet kako bi bio uhapšen i krivično gonjen zbog sumnje da je, zajedno sa bosanskim preduzetnikom Momirom Nikolićem, navodno organizovao kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca.

U dokumentu tužilaštva dostavljenom Skupštini, tužilac Milivoje Katnić sumnjiči Medojevića da je sa Nikolićem sačinio kriminalni plan za pranje novca koji je bosanski preduzetnik zaradio legalno, ali nije platio porez, kao i novca stečenog nezakonitom konverzijom deviza, te novca pribavljenog radi nezakonitog finansiranja političkih partija.

Lider PZP sumnjiči se i da je navodno planirao da, u slučaju da plan propadne, a grupa bude otkrivena, usmjerava iskaze članova kriminalne organizacije i Nikolića, upućujući ih što da izjave pred državnim organima kako bi izbjegli krivično gonjenje, prenijele su ranije Vijesti.

Sredinom maja su, u okviru iste istrage, pritvoreni direktor Pokreta za Promjene, partije-članice DF čiji je Medojević predsjednik, Dejan Vujisić, tehnički sekretar PZP željko Šćepanović, te bosanski biznismen i još jedna osoba.

Medojević je tada rekao da mu se Glavni specijalni tužilac sveti zbog njegovih tvrdnji o Katnićevoj navodno nečasnoj ulozi na dubrovačkom ratištu, i ocijenio da je posrijedi progon političkih neistomišljenika.

XS
SM
MD
LG