Linkovi

DF protestuje zbog najave hapšenja Nebojše Medojevića


Lider PZP-a Nebojša Medojević (rtcg.me)
Lider PZP-a Nebojša Medojević (rtcg.me)

Opoziciona koalicija Demokratski front najavila je za sjutra protest ispred Skupštine Crne Gore, gdje će skupšitnski administrativni odbor raspravljati o zahtjevu tužilaštva da se jednom od njenih lidera, Nebojši Medojeviću, skine poslanički imunitet kako bi bio procesiuran za navodno pranje novca.

"Želimo da pozovemo sve građane, prije svega građane glavnog grada, da nam se sjutra pridruže i izraze protest i revolt povodom te sramne odluke», rekao je danas novinarima funkcioner DF-a Nikola Bajčetić, i dodao da je četvoro nevinih ljudi u zatvoru «Ja ne želim da pozivam kolege iz opozicije zato što vjerujem da će oni sjutra biti sa nama i pružiti podrku i iskazati svoju solidarnost".

On je ocijenio je "pitanje vremena kada će se politički progon koji DF doživljava posljednjih mjeseci desiti nekim drugim našim kolegama".

Specijalno tužilaštvo ranije je zatražilo od Skupštine Crne Gore da Medojeviću skine poslanički imunitet kako bi bio uhapšen i krivično gonjen zbog sumnje da je, zajedno sa bosanskim preduzetnikom Momirom Nikolićem, navodno organizovao kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, prenio je portal Vijesti.

U dokumentu tužilaštva dostavljenom Skupštini, tužilac Milivoje Katnić sumnjiči Medojevića da je sa Nikolićem sačinio kriminalni plan za pranje novca koji je bosanski preduzetnik zaradio legalno, ali nije platio porez, kao i novca stečenog nezakonitom konverzijom deviza, te novca pribavljenog radi nezakonitog finansiranja političkih partija.

Lider PZP sumnjiči se i da je navodno planirao da, u slučaju da plan propadne a grupa bude otkrivena, usmjerava iskaze članova kriminalne organizacije i Nikolića, upućujući ih što da izjave pred državnim organima kako bi izbjegli krivično gonjenje, prenijele su ranije Vijesti.

Sredinom maja su, u okviru iste istrage, pritvoreni direktor Pokreta za Promjene, partije-članice DF čiji je Medojević predsjednik, Dejan Vujisić, tehnički sekretar PZP željko Šćepanović, te bosanski biznismen i još jedna osoba.

Medojević je tada rekao da mu se Glavni specijalni tužilac Katnić sveti zbog njegovih tvrdnji o navodnoj Katnićevoj nečasnoj ulozi na dubrovačkom ratištu početkom 1990-tih, i ociienio da je posrijedi progon političkih neistomišljenika.

Ako mu bude skinut poslanički imunutet, lider PZP će postati treći lider najjače opozicione koalicije koji će biti krivično procesuiran, nakon što su Andrija Mandić i Milan Knežević nedavno optuženi za navodno planiranje državnog udara na dan izbora 16. oktobra prošle godine

XS
SM
MD
LG