Linkovi

Savet bezbednosti UN o Kosovu


Novi šef UNMIK-a Zahir Tanin je, tokom predstavljanja tromesečnog izveštaja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao da je preuzeo dužnost u jeku obnovljene političke nestabilnosti na Kosovu.

Zahir Tanin je ocenio da su događaji tokom protekle nedelje stvorili moguće dodatne prepreke dijalogu Beograda i Prištine, naglasivši da je za dalji napredak u normalizaciji odnosa potrebno snažno liderstvo Prištine i Beograda, kao i podjednako kohezivna akcija međunarodnih aktera. „Bez obzira na trenutne političke probleme, obe strane su rešene da dijalogom prevaziđu neka od najtežih pitanja koja utiču na međusobne odnose“, izajvio je šef misije UNMIK-a, uz napomenu da na punu i pravovremenu primenu sporazuma utiču brojni izazovi, što je bilo očigledno tokom prethodnih dana. Tanin je pozvao sve strane da osiguraju da se sve dogovorene obaveze primene u skladu sa planom. Takođe je ponovo osudio, kako je naveo, nasilne i neprihvatljive poteze opozicije na Kosovu koja blokira rad skupštine.

Govoreći o zahtevu Kosova da bude primljeno u članstvo Uneska, Tanin je rekao da su javna debata i diplomatska borba zamaglili glavna pitanja zaštite kulturnog i verskog nasleđa, što mora da postane tema dijaloga Beograda i Prištine. Šef Unmika je takodje posebno skrenuo pažnju na činjenicu da će broj povratnika na Kosovo ove godine biti najniži od 2000, jer se do sada vratilo samo 427 lica.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić naglasio je da su prisustvo i delovanje UNMIK-a od ključnog značaja za Srbiju i da smatra da u svetlu ukupne situacije, UNMIK mora da ostane aktivno angažovan na Kosovu sa neizmenjenim mandatom. Dačić je istakao značaj uspostavljanja Zajednice srpskih opština koja bi „artikulisala“ interese srpskog stanovništva i pružila mehanizam za zaštitu osnovnih prava, kritikujući odluku Ustavnog suda Kosova da suspenduje taj sporazum.

Zamenik kosovskog premijera i ministar spolnjih poslova Hašim Tači zbog situacije u Prištini nije doputovao na sednicu, a stavove Kosova iznela je ambasadorka u SAD Vljora Čitaku. Kosovo je slobodna, nezavisna i suverena država i nikada nećemo pristati da pregovaramo o našem pravu da budemo ravnopravni član porodice slobodnih naroda, rekla je Čitaku, istakavši da će Kosovo ubuduće u Ujedinjenin nacijama biti zastupljeno na nivou ambasadora. Ona je navela da je Kosovo već postalo član više međunarodnih institucija i najavila dalju borbu u tom pravcu, koja će, kako je istakla, biti teška, ali na kraju uspešna.

XS
SM
MD
LG