Linkovi

UNICEF: Jedno od četvoro dece u arapskom svetu živi u siromaštvu


Studija Agencije za decu Ujedinjenih nacija (UNICEF) pokazuje da jedno od četvoro dece na Bliskom istoku i severu Afrike živi u siromaštvu i odricanju i da im nedostaju čak i najosnovnije potrepštine, kao što su dom ili pitka voda.

Studija, objavljena ove nedelje, pokriva 11 arapskih zemalja i ustanovljava da 29 miliona dece živi u siromaštvu, odricanju od dve ili više živtnih potreba uključujući osnovno obrazovanje, hranljive namirnice, pitku vodu, sanitarije i pristup informacijama.

Studija, prva u kojoj su prikupljeni podaci o siromaštvu dece širom regiona, razotkriva da je nedostatak obrazovanja glavni uzrok siromaštva kod mladih.

Kaže se da "deca koja žive u kući kod needukovanih članova porodice dva puta češće žive u siromaštvu" nego druga deca. Četvrtina dece starosti od pet do 17 godina nisu upisana u školu ili su pala dva razreda.

Regionalni direktor UNICEF-a za Bliski istok i Severnu Afriku (MENA), Grit Kapelare, kaže da je dečje siromaštvo mnogo više od pukih porodičnih primanja - da se tiče pristupa kvalitetnom obrazovanju, kao i zdravstvene zaštite, doma i pitke vode.

On je takođe upozorio da bi buduće porodice mogle da postanu siromašne za najviše tri generacije. "Kada su deca lišena osnovnih potrepština, ona su u riziku da ostanu zarobljene u tom lošem krugu siromaštva", rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG