Linkovi

UNICEF: Jedno od četvoro male dece živi u teškoj nestašici hrane


Filomena Ajrin, UNICEF-ova specijalistkinja za ishranu, govori ženama o hrani koja će povećati unos hranljivih materija u Nigeriji, 2. juna 2024.
Filomena Ajrin, UNICEF-ova specijalistkinja za ishranu, govori ženama o hrani koja će povećati unos hranljivih materija u Nigeriji, 2. juna 2024.

Jedno od četvoro dece mlađe od pet godina širom sveta se suočava sa ozbiljnom nemaštinom u hrani i podložno je neuhranjenosti koja ugrožava život, prema izveštaju UNICEF-a. Oko 27 odsto dece mlađe od pet godina, ili oko 181 milion dece, ne jede više od dve od osam grupa hrane dnevno koje UNICEF preporučuje, što agencija klasifikuje kao teško siromaštvo u ishrani.

Kada deca ne konzumiraju vitalne hranljive materije, veća je verovatnoća da će doživeti najteži oblik neuhranjenosti.

„Kada neuhranjenost postane veoma ozbiljna, 12 puta je veća verovatnoća da će umreti“, rekla je Harijet Torles, jedna od autorki izveštaja za Asošijeted pres.

Više od dve trećine od 181 miliona male dece koja žive u teškom siromaštvu živi u Južnoj Aziji i podsaharskoj Africi, a u 20 zemalja živi 65 odsto dece u teškoj nemaštini u hrani.

UNICEF je u izveštaju naveo da se napredak ne postiže dovoljno brzo, iako je agencija navela da je ozbiljno siromaštvo u hrani među malom decom u zapadnoj i centralnoj Africi palo sa 42 odsto u 2012. na 32 odsto u 2022. Izveštaj kaže da su preduzete oštre akcije, kao što su vladina ulaganja u ishranu dece i savetovanje o ishrani dece, koja su doprinela su smanjenju teškog siromaštva kod dece.

Teška nestašice hrane za decu u Gazi je široko rasprostranjena od početka izraelskog rata protiv Hamasa. Između decembra 2023. i aprila 2024. devet od 10 dece je živelo u teškoj nemaštini u hrani, što je u izveštaju jedan od najvećih procenata koji je zabeležen.

Izveštaj je takođe otkrio da se deca u siromašnim i ali domaćinstvima koja nisu siromašna suočavaju sa teškom nestašicom u hrani. Prema izveštaju, oko polovine, 97 miliona dece koja žive u teškom siromaštvu živi u domaćinstvima sa srednjim i višim prihodima.

Izveštaj poziva širok krug zainteresovanih strana, vlade, humanitarne organizacije, prehrambenu industriju i medije, da se posvete jakom odgovoru na ozbiljno siromaštvo u hrani.

XS
SM
MD
LG