Linkovi

UN: Uspeh u smanjenju stope smrtnosti među decom


Dvogodišnja Šakira Čitano dobija lek protiv malarije.

Tokom poslednjih 25 godina, svet je načinio značajan napredak u spasavanju života male dece. Prvi put, broj smrtnih slučajeva među decom niži je od šest miliona na globalnom nivou, ali većina tih slučajeva mogla je da bude sprečena, navodi se u najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija.

Tokom 1990. godine, 35 hiljada dece umiralo je svakoga dana. Prošle godine, 15 hiljada dece i beba umiralo je svakoga dana, što je značajno smanjenje broja koje je usledilo zahvaljujući velikim globalnim naporima.

“Napredak je veoma dobar i nastavlja se, ali nije dovoljno brz i moram da naglasim da je te smrtne slučejeve moguće sprečiti. Sa naučnim znanjem koje imamo, sa mogućnostima intervencije, sa sredstvima koja su nam dostupna, ti smrtni slučajevi mogu da se spreče”, kaže Flavija Bustreo iz Svetske zdravstvene organizacije.

I to je tragedija. U najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija o smrtnosti dece i novorođenčadi navodi se da svake godine milioni dece mlađe od 5 godina umru, većinom zbog uzroka koje je moguće sprečiti, kao što su malarija, upala pluća i dijareja. U skoro polovini broja slučajeva smrti dece, neuhranjenost ima uticaja. Zdravstveni radnici mere obim dečje nadlaktice kako bi ustanovili koliko su neuhranjena. Iako više dece sada doživi svoj peti rođendan, UN navode u izveštaju da se 46 procenata smrtnih slučajeva dece dogodi ubrzo posle rođenja.

“A te smrti u prvim mesecima života izazvane su prevremenim rođenjem. Izazvane su zbopg nedovoljne telesne mase, značajno zbog sepse, ozbiljne infekcije koja se javlja tokom porođaja, a takođe i gušenjem”, navodi Bustreo.

Novoređenčad, posebno prevremeno rođene bebe možda neće biti u stanju da dišu ako im plodova voda nije uklonjena iz usta i nosa. Deca mlađa od pet godina imaju veće šanse da umru od malarije nego odrasli. Što je jedan od razloga zbog kojih deca u pod-saharskoj Africi i delovima Azije imaju veću stopu smrtnosti nego u drugim delovima sveta.

No, postoje i svetli primeri. Vakcina protv žute groznice i sada, malarije, spasava mnogo dečjih života. Zemlje kao što je Tanzanija bore se protiv zagađenja, popravljaju sanitarne uslove i obezbeđuju čistu vodu za piće. Problemi su i dalje veliki, kažu UN, jer uprkos poboljšanju u smanjenju stope smrtnosti, oko 60 miliona dece ispod 5 godina umreće u periodu do 2030. godine, a polovina tog broja biće novorođenčad. Bustreo kaže da je većinu tih slučajeva moguće sprečiti, što naglašava hitnost da se poboljša pre i post natalna nega za majke i zdravstvena zaštita za malu decu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG