Linkovi

UN traži još sredstava za "zimski" plan za izbeglice


Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice danas je apelovao na donatore da obezbede 96 miliona dolara za dodatnu pomoć izbeglicama i migrantima koji pristižu u Evropu sa Bliskog istoka, imajući u vidu da dolazi zima.

Teški vremenski uslovi u toj oblasti najverovatnije će pogoršati patnje hiljada izbeglica i migranata koji se iskrcavaju u Grčkoj i putuju kroz Balkan, što će dovesti do gubitaka dodatnih života ukoliko se pod hitno ne preduzmu adekvatne mere, navodi se u zahtevu.

U novom, zimskom planu svetske organizacije procenjuje se bi od sada do februara 2016. godine broj ljudi koji pristižu iz Turske mogao da se popne na 5.000 dnevno.

Konkretne mere, između ostalog podrazumevaju i pripremu, adaptaciju i dogradnju postojećih kampova za privremeni smeštaj izbeglica i prihvatnih centara za zimski period, kao i opremanje porodičnih i grupnih šatora i uvođenje grejanja.

Planom je predviđeno da se predložene mere prvenstveno uvedu u zemljama koje su najviše pogođene krizom – Hrvatskoj, Grčkoj, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji.

Ukupan iznos pomoći koju Visoki komesarijat za izbeglice traži se sa današnjim zahtevom popeo na blizu 173 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG