Linkovi

Porošenko traži reformu Saveta bezbednosti


Ukraine UNGA

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se danas obratio generalnoj skupštini UN-a i rekao da je njegova zemlja još uvek suočena sa pretnjom ruske agresije.

On je apelovao za reformu Saveta bezbednosti svetske organizacije u kojem Moskva ima stalno mesto i pravo veta.

Porošenko je istakao da su prisutni prethodnih dana čuli pomirljiva saopštenja od strane Rusije koja poziva na osnivanje anti-terorističke koalicije ili upozorava na opasnosti flertovanja sa teroristima. Teško je tome poverovati, istakao je Porošenko i dodao da ne možete govoriti o miru i legitimnosti ako vodite politiku rata putem marionetskih vlada.

"Kako možete govoriti o slobodi nacija ako kažnjavate svog suseda zbog njegovog izbora?" upitao je Porošenko i dodao - "Kako možete zahtevati poštovanje za sve, ako nemate poštovanja ni za koga ?" Ukrajinski predsednik je apelovao da bude omogućen pun pristup posmatračima OEBS-a na svim okupiranim teritorijama, te povlačenje ruskih vojnih snaga, vojne opreme i ruskih plaćenika sa teritorije Ukrajine, kao i uspostavljanje pune kontrole Ukrajine nad državnim granicama sa Rusijom.

"Sloboda, mir, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je sve što Urkajina traži, i neće se zadovoljiti ničim manjim", zaključio je ukrajinski predsednik.

XS
SM
MD
LG