Linkovi

Istraga o hemijskom oružju u Siriji


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun naredio je istragu tvrdnje sirijske vlade da su pobunjenici u napadu u okolini Alepa koristili hemijsko oružje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun naredio je istragu tvrdnje sirijske vlade da su pobunjenici u prekjučerašnjem raketnom napadu u okolini Alepa na severu zemlje, koristili hemijsko oružje.

Ban je zatražio da sve strane u Siriji u potpunosti sarađuju i obezbede neometan pristup istražiteljima. Saopšteno je da će tim istražitelja predvoditi predstavnici Organizacije za zabranu hemijskog oružja i Svetske zdravstvene organizacije.

Pobunjenici i Sirijska vlada se uzajamno optužuju za napad u kojem je poginulo najmanje 20 ljudi, a desetine su ranjene. Sirijska vlada je juče dostavila Banu pismo, u kojem optužuje „oružanu terorističku organizaciju“ da je gađala mesto Kan al-Asal raketom iz koje se proširio „gust dim“.

Pobunjenici međutim optužuju vladu i tvrde da nije prvi put da sirijske snage koriste u napadima hemijsko oružje. Sirijska televizija je emitovala video snimak na kojem se navodno vide žrtve napada koje su prebačene u bolnicu.
XS
SM
MD
LG