Linkovi

SB UN: Briselski sporazum - istorijsko dostignuće


Premijer Srbija Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, 14. jun 2013.

Savet bezbednosti UN raspravljao je o stanju na Kosovu povodom redovnog tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna,

Govoreći na početku sednice, šef UNMIK Farid Zarif odao je priznanje liderima Beograda i Prištine na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa, ukazujući da ipak, pretnje po stabilnost postoje i južno i severno od reke Ibar. U izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna dve strane se pozivaju da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede.

Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da je nesumnjivo postignut istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine i da je Srbija dokazala spremnost i volju da aktivno doprinese prevazilaženju problema i postizanju trajnog i održivog rešenja za Kosovo:

„Spremni smo da stavimo tačku na prošlost koju ne možemo da promenimo, ali zato možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost.“

Dačić je naglasio da je opstanak srpskog stanovništva i severno i južno od Ibra direktno vezan za njihovu fizičku bezbednost i da je neophodno ohrabriti povratak interno raseljenih Srba, što je šansa za stvaranje multietničkog Kosova. On je dodao da institucije na Kosovu imaju obavezu da povratnicima obezbede elementarne uslove za život, ali i da je za implementaciju sporazuma Beograd - Priština
presudno prisustvo međunarodne zajednice i da UN treba da nastave da koordinišu rad svih međunarodnih institucija koje moraju da deluju statusno neutralno.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je Priština spremna na dijalog sa Beogradom, što je pokazala i sporazumom koji je postignut u Briselu:

"Sporazum Kosova i Srbije je istorijski trenutak i prilika za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa. Obe strane napravile su kompromise u najboljim interesima svojih naroda.“

On je rekao da je sporazumom predvidjeno da Srbija do sredine jula prekine da finansira i da će da ugasi sve, kako je naveo - „nelegalne strukture vlasti na severu Kosova", kao i da Priština očekuje da Srbija izvrši pritisak na lokalne Srbe na Kosovu da sprovedu dogovorene sporazume.

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti su takodje pozdravili kao istorijski sporazum koji su Beograd i Priština postigi uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Francuski, engleski i američki predstavnici su istakli da je Kosovo sada priznala većina zemalja članica Ujedinjenih nacija, da je to realnost i da ono treba da nadje svoje mesto u medjunarodnoj zajednici.

Ambasadorka Sjedinjenih Država u UN, Suzan Rajs je rekla da sporazum od 19. aprila jača budućnost Kosova i Srbije kao demokratija zasnovanih na vladavini prava:

"SAD pozdravljaju obe vlade zbog predanosti da donesu teške odluke da bi postigle ovu političku prekretnicu radi ostvarenja stabilnosti u regionu."

Rajs je dodala da SAD očekuju da će sporazum biti brzo i u potpunostsi sproveden. Ona je pozdravila ogroman napredak koji je Kosovo ostvarilo i rekla da su SAD partner i prijatelj Kosova. Takodje je istakla da je Srbija dugogodišnji partner Sjedinjenih Država.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je izrazio očekivanje da će postignuti sporazum dovesti do istinskog poboljšanja položaja Srba na severnom Kosovu. Čurkin je rekao da je protiv toga da se smanji prisustvo Unmika i istakao da je važno da on nastavi da deluje u zaštiti manjina i pravoslavnih spomenika na Kosovu.
XS
SM
MD
LG