Linkovi

UN: Osnovati tribunal za ratne zločine u Siriji


Nezavisni istražitelji za ratne zločine u Siriji Karla del Ponte i Paulo Pinjeiro u Ženevi na sastanku Komiteta za ljudska prava UN, 17. mart 2015.

Nezavisna međunarodna istražna komisija za Siriju pozvala je na osnivanje ad-hok tribunala pred kojim bi se sudilo navodnim počiniocima ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u toj zemlji.

Ta komisija Ujedinjenih nacija navodi da u Siriji cveta kultura nekažnjavanja i da oni koji nastavljaju da krše međunarodne zakone nemaju čega da se plaše, jer nema nagoveštaja da će odgovarati za svoja nedela.

Od kada je osnovana 2011, komisija apeluje na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pitanje ratnih zločina u Siriji bude predato u nadležnost Međunarodnom krivičnom sudu. Takva akcija je blokirana zbog pretnje vetom od strane Rusije, koja podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Članica Komisije Karen Abu Zajd izjavila je za Glas Amerike da procesuiranje slučajeva pred Međunarodnim krivičnim sudom više neije moguće i da Komisija zbog toga predlaže druge načine privođenja tratnih zločinaca pravdi - kao što je ad-hok tribunal.

U poslednje četiri godine, Komisija je detaljno izveštavala o široko rasprostranjenom kršenju ljudskih prava u Siriji.

XS
SM
MD
LG