Linkovi

Odložena evakuacija ranjenika iz Alepa


Ujedinjene nacije su saopštile da su primorane da odlože planiranu evakuaciju ranjenika u istočnom delu Alepa zato što grupe koje se bore u gradu nisu garantovale bezbednost tokom evakuacije.

„Medicinska evakuacija bolesnih i ranjenih nažalost nije mogla da počne jutros kao što je bilo planirano jer nisu uspostavljeni potrebni uslovi“, saopštio je Jens Lerke, portparol humanitarne kancelarije UN-a.

Lerke nije precizirao koje grupe nisu ispoštovale humanitarnu pauzu koju je Rusija proglasila dan ranije, navodeći samo da se UN i gradjani Alepa nalaze u „neverovatno teškoj situaciji“.

Rusija je u četvrtak naredila da se humanitarna pauza u Alepu produži još 24 časa. Sirija i Rusija zaustavile su vazdušne udare na Alepo u utorak a pauza u borbama trebalo je da se završi u četvrtak u 7 časova uveče po lokalnom vremenu.

U okviru prekida vatre, sirijske i ruske snage otvorile su osam koridora koji su civili mogli da koriste da bi bezbedno izašli iz grada. Dva koridora su otvorena za pobunjenike spremne da polože oružje i napuste grad, od kojih jedan vodi ka Turskoj a drugi je otvorio put ka pokrajini Idlib koju kontrolišu pobunjenici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u petak je izjavio da ekstremisti povezani sa Al Kaidom u Alepu odbijaju da napuste grad. On je rekao novinarima da je Rusija “ozbiljno zabrinuta da uprkos gestovima dobre volje Moskve i Damaska”, borci povezani sa Al Kaidom zadržavaju svoje položaje u Alepu, u uverenju da ponuda da bezbedno napuste grad nije ozbiljna.

Na pitanje da li će se odluke o prekidu vatre donositi na dnevnoj bazi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će odluke biti zasnovane na trenutnoj situaciji u Siriji jer se “situacija sasvim brzo menja i mogla bi da se promeni na gore.”

UN navode da su zalihe humanitarne pomoći očajnički potrebne oko 250.000 civila na istočnoj strani Alepa kao i da stotine ljudi kojima je hitno potrebna pomoć lekara moraju da budu evakuisane.

Kamioni UN-a i Crvenog krsta puni zaliha stoje blizu turske granice već nedeljama, čekajući garancije da mogu da bezbedno dostave pomoć.

Sirijski i ruski avioni bombarduju to područje u nastojanju da povrate kontrolu nad Alepom od pobunjenika.

XS
SM
MD
LG