Linkovi

Obama podržao mirovni proces


U svom obraćanju svetskim liderima na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predsednik Obama je rekao da je sada pravi trenutak da se preduzme akcija u vezi sa mnogim pitanjima sa kojima se svet suočava.

Predsednik Obama se danas po drugi put tokom svog mandata obratio Generalnoj skupštini svetske organizacije. Samo nekoliko nedelja nakon što je njegova administracija ponovo pokrenula bliskoistočne mirovne pregovore Obama je pozvao svetske lidere da pruže podršku mirovnom procesu:

„Ako sporazum ne bude postignut Palestinci nikada neće iskusiti ponos i dostojanstvo posedovanja sopstvene države, a Izraelci nikada neće iskusiti izvesnost i sigurnost koja koja potiče od suverenih i stabilnih suseda,“ rekao je američki predsednik.

Palestinci su zapretili da će napustiti mirovne pregovore ukoliko Izrael ne produži restrikcije na izgradnju novih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Izraelska vlada je, medjutim, saopštila da neće produžavati privremenu obustavu izgradnje novih naselja. S tim u vezi predsednik Obama je upozorio:

„Smatramo da moratorijum treba da bude produžen. Takodje verujemo da bi pregovori trebalo da budu nastavljeni do postizanja cilja.“

Predsednik Obama se takodje osvrnuo na sporni iranski nukelarni program. Teheranu su odnedavno uvedene nove sankcije zbog nuklearnog programa.

„Iranska vlada mora da pokaže jasnu i kredibilnu predanost i da potvrdi svetu mirnodopsku namenu svog nuklearnog programa,“ poručio je Obama.

Američki predsednik je izneo i ocenu stanja u 9-ogodišnjem ratu u Avganistanu.

„Sjedinjene Države sa svojim saveznicima sprovode strategiju čiji je cilj da se zaustavi napredovanje Talibana i da se izgrade kapaciteti avganistanske vlade i bezbednosnih snaga kako bi prenos odgovornosti mogao da započne u julu sledeće godine.“

Predsednik Obama je kasnije prisustvovao sastanku Klintonove globalne inicijative gde se učesnicima obratila prva dama Mišel Obama.

XS
SM
MD
LG