Linkovi

Zarif: Veliki napredak u 2013.


Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku

Šef UNMIK Farid Zarif ocenio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je 2013. godina bila godina velikog napretka, posebno u postizanju istorijskog sporazuma Beograda i Prištine

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećenoj situaciji na Kosovu, da je u 2013. godini postignut izuzetan napredak, naročito kroz istorijski aprilski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Suština napretka je u poboljšanju nivoa međusobnog poverenja i direktne komunikacije dve strane, uprkos neslaganjima u pogledu detalja primene sporazuma, rekao je Zarif i pozdravio napore premijera Srbije i Kosova ka izgradnji poverenja i postizanju pomirenja, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Uz podsećanje da je uspešno okončano nekoliko konkretnih koraka, među kojima je prijem bivših srpskih policajaca u kosovske snage, šef UNMIK-a je ukazao da nije do kraja postignut dogovor o pravosuđu, ali je napomenuo da će to biti tema narednih razgovora Beograda i Prištine u sredu. Podsticanje većeg poverenja u policiju i pravosuđe na celoj teritoriji Kosova je od izuzetne važnosti, što naglašavaju i dva nerešena slučajeva ubistva odbornika Dimitrija Janićijevića, te litvanskog pripadnika Euleksa.

Zarif je dodao da je uprkos, uglavnom uspešno sprovedenim lokalnim izborima, tempo formiranja novih opštinskih vlasti na severu Kosova spor. Takođe je naglasio da je jedan od velikih izazova hapšenje srpskog političara Olivera Ivanovića, koji je optužen za ratne zločine i ubistva.

Biće ključno za Beograd i Prištinu da učvrste ostvareni napredak, prevaziđu mnoga goruća pitanja. Nadam se da će članovi saveta bezbednosti pozdraviti pragmatične korake koje su učinile dve strane. Postignut je veliki napredak i treba ohrariti nove korake, ocenio je Zarif.

Srbija je spremna za normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić u svom obraćanju Savetu bezbednosti UN i precizirao da je Srbija spremna za dijalog, čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, ali nije, niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to koristi za afirmaciju samoproglašene nezavisnosti,“ poručio je Dačić.

Priština, medutim, prema rečima Dačića, mora da bude svesna da nema trajnog i sveobuhvatnog rešenja bez dogovora sa Srbijom i odluke ovog tela, Saveta bezbednosti UN.

Nedavno ubistvo jednog od kandidata za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, Dimitrija Janićijevića, doprinosi atmosferi straha i nesigurnosti, što svakako neće pomoći pri stvaranju uslova da Srbi izađu na ponovljene izbore, upozorio je Dačić.

Stabilnosti ne doprinosi ni hapšenje drugog kandidata za gradonačelnika, Olivera Ivanovića, jednog od najviđenijih političara medu kosovskim Srbima, dodao je Dačić. Tražimo njegovo puštanje iz pritvora, kao i objašnjenje zašto je uhapšen i zašto baš u momentu pred održavanje izbora za gradonačelnika, naglasio je Dačić.

Smatramo da je za implementaciju svih dogovora važno medunarodno prisustvo na Kosovu zbog nedostatka medjusobnog poverenja, naglasio je Dačić i objasnio da se to odnosi i na UNMIK, Kfor, Euleks i misije drugih međunarodnih organizacija. Svaki predlog za njihovo ukidanje ili smanjivanje obima i promenu mandata mora biti predmet ozbiljne rasprave i dogovora, kako ne bi ostavio posledice po mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, naglasio je Dačić.

Premijer Srbije je pozvao članice Saveta bezbednosti da dostignuti nivo u rešavanju problema na Kosovu bude iskorišćen kao šansa za izgradnju trajne stabilnosti i dugoročnog mira na Kosovu i Metohiji i u celom regionu.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je uspešno održavanje lokalnih izbora na celoj teritoriji Kosova najbolji je signal koji Priština može da uputi demokratskom svetu, podsetivši da je 105 zemalja priznalo nezavisnost Kosova. Tači je rekao da zvanično priznanje nezavisnosti Kosova doprinosi miru i stabilnosti u regionu, dodavši da je integracija u Evropsku uniju glavni cilj Prištine.

Prema Tačijevim rečima, ovogodišnji budžet Kosova je u skladu sa standardima Međunarodnog monetarnog fonda i predviđa ekonomski rast od četiri odsto.

Tači je izjavio da je ubistvo odbornika u Skupštini Severne Mitrovice Dimitrija Janićijevića u januaru šokiralo narod Kosova, dodavši da je to napad na sve koji prihvataju političku realnost.
XS
SM
MD
LG