Linkovi

Zarif: Priznanje za organizovanje izbora


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (arhivski snimak)
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (arhivski snimak)

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je na Savetu bezbednosti UN kao pozitivno održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu uz pomoć OEBS-a, ali i poručio da treba uraditi više na pronalaženju trajnog i održivog rešenja za Kosovo.

Zarif je, predstavljajuchi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za period od 16. januara do 15. aprila, rekao da su u prethodnom periodu na Kosovu zabeleženi i pozitivni i negativni trendovi. On je rekao da je medju pozitivnim trendovima održavanje srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu uz podršku medjunarodne zajednice, uz poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Šef UNMIK-a je rekao i da su "nastavljeni negativni trendovi" poput velikog broja bezbednosnih incidenata i kriminalnih aktivnosti u mešovitim zajednicama, posebno na severu Kosova. On je izrazio nadu da će posle izbora u Srbiji biti obrazovana nova vlada sa svežim mandatom da se bavi pitanjem Kosova i navodeći da uskoro neće biti izbora na Kosovu, i ocenio da predstoji period političkog angažovanja koji je odvojen od dnevne politike i predizborne kampanje.

Zarif je rekao da treba "naći zajednički interes za stabilnost kako bi se rešile nerazrešene razlike" i pozvao učesnike dijaloga da udju u razgovore s dobrom voljom da se "okonča nezavršen posao i da se nadju trajna i održiva ressenja".

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je izjavio da Srbija deli strahovanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o mogućnosti daljeg sužavanja prostora za dijalog Beograda i Prištine narednih meseci ako se ne održi mir.

"Mi delimo strahovanje generalnog sekretara, posebno pošto izgleda da javno mnjenje etničkih Albanaca postaje sve više neprijateljsko prema nastavku bilo kakvih pregovora", rekao je šef srpske diplomatije navodeći da Srbija ostaje u potpunosti posvećena tom procesu.

"Neslaganja oko statusa ne smeju da spreče našu sposobnost da delujemo zajedno u rešavanju praktičnih pitanja. Ostaje još mnogo posla da se uradi u popravljanju života ljudi kroz razgovore sprovedene u dobroj nameri", rekao je Jeremić.

On je dodao da se broj medjuetničkih zločina povećao u odnosu na isti period prošle godine, te da je srpsko Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zabeležilo više od 180 napada na Srbe, njihovu imovinu, verska zdanja u prvom tromesečju 2012.

"Srbija je, pristajanjem da ne organizuje izbore na Kosovu 6. maja, počela da prihvata realnost njegove nezavisnosti," rekao je u svom izlaganju šef diplomatije Kosova Enver Hodžaj. On je medjutim istakao da su kosovske vlasti veoma zabrinute zbog situacije u tri opštine na severu Kosova:

"Srbija i dalje nastavlja da krši rezoluciju 1244 i drži policijske strukture u tim opštinama. Srbija želi tu da održi status kvo koji bi trebalo da dovede do otcepljenja te teritorije."

On je poručio da "nasilje mora da prestane i da Srbija mora da povuče svoju policiju i strukture sa severa Kosova", dodajući da se Kosovo protivi "svakoj ideji deljenja teritorije i promene granice".

Šef kosovske diplomatije je takodje naveo da je za njegovu vladu "integracija 30.000 kosovskih Srba sa severa ključno pitanje" i da je Priština rešena da nastavi dijalog sa njima kako bi se potpuno integrisali.

Hodžaj je takodje pozdravio postizanje dogovora o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima i zajednčckom upravljanju granicama u dijalogu sa Beogradom, istakavši da je to bez sumnje označilo napredak, ali da je bitno dogovore primeniti i na terenu.

XS
SM
MD
LG