Linkovi

UN za evakuaciju palestinskih izbeglica


Palestinske izbeglice u ja

Šef agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice, Pjer Krahenbul, rekao je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti da izbeglice, zarobljene u kampu, strahuju za svoje živote.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio je juče evakuaciju i zaštitu 18 hiljada palestinskih izbeglica zarobljenih u kampu Jarmuk, blizu Damaska, koji je pod opsadom pripadnika Islamske države.

Šef agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, Pjer Krahenbul, rekao je na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti da izbjeglice, zarobljene u kampu, strahuju za svoje živote. Krahenbul, koji se obratio putem video linka iz Jordana, pozvao je sve članice koje imaju uticaja u Siriji da razmotre organizovanje bezbjedne evakuacije onih koji žele da napuste Jarmuk.

"Svim stranama, uključujući sada oružane grupe u Jarmuku, treba prenijeti poruke da poštovanje života nije samo dio međunarodnog prava. Riječ je o osnovnom ljudskom principu, koji se može naći u svim religijama, da se mora dobro postupati prema svima koji su pritvoreni i da civili, naročito žene i djeca, moraju da se poštuju.”

Portparol agencije, Kris Ganes, naglasio je da su uslovi u izbjegličkom kampu gori od nehumanih.

"Žene u kampu umiru na porođaju, zbog nedostatka lijekova. Djeca umiru od gladi. Situacija je bila loša i još se više pogoršala kada su sukobi zahvatili kamp. To je nehumano i zato poručujemo da mora da se preduzme politička akcija kako bi se osigurala zaštita civila i prekid opsade Jarmuka.”

Palestinski ambasador Rijad Mansur zatražio je od zaraćenih strana u Siriji da ne uvlače palestinske civile u građanski rat. Situacija u Jarmuku se pogoršala kada su u kamp upali pripadnici Islamske države i njihovi saveznici i počeli žestoke ulične borbe za rivalskim islamskim opozicionim grupama.

XS
SM
MD
LG