Linkovi

Ban na skupu nesvrstanih u Iranu


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun

Generalni sekretar putuje u Teheran uprkos protivljenju SAD i Izraela koji smatraju da se tom posetom upućuje loša poruka

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun prisustvovaće iduće nedelje sastanku nesvrstanih zemalja u Iranu, uprkos protivljenju Sjedinjenih Država i Izraela, koji tvrde da takva poseta upućuje lošu poruku.

Portparol Ban Ki-muna, Martin Nesirski, saopštio je da će generalni sekretar UN-a na skupu preneti zabrinutost međunarodne zajednice kao i njena očekivanja u pogledu iranskog nuklearnog programa, terorizma, ljudskih prava i krize u Siriji.

Nesirski je istakao da je Ban Ki-mun svestan osetljivosti posete, ali da bi bojkot označio, kako se izrazio, „propuštenu priliku.“ SAD su izrazile zabrinutost da će Teheran iskoristiti skup nesvrstanih za skretanje pažnje sa svojih "promašaja". Portparol Stejt dipartmenta, Viktorija Nuland je apelovala na Ban Ki-muna da izvrši pritisak na Iran da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Pokret nesvrstanih je, inače, osnovan 1961. od strane zemalja koje su isticale da nisu članice ni zapadnog niti sovjetskog bloka. Očekuje se da će na predstojećem sastanku u Iranu, učestvovati šefovi diplomatija i drugi strani zvaničnici, kao i nekoliko šefova država

Ujedinjene nacije, Evropska unija i druge svetske sile, uključujući SAD, zavele su nekoliko rundi sankcija Iranu zbog zabrinutosti da Teheran nastoji da razvije atomsko oružje. Iran tvrdi da razvija nuklearni program u isključivo civilne svrhe.
XS
SM
MD
LG