Linkovi

Inspektori UN-a obišli ranjene u Siriji


Inspektori Ujedinjenih nacija su posle apela međunarodne zajednice sirijskoj vladi, posetili predgrađe Damaska kako bi lično upoznali žrtve navodnog napada hemijskim oružjem

Pripadnici UN-a su u ponedeljak proveli nekoliko sati na jugozapadu Damaska, u predgrađu Modamije pre povratka u hotel. Modamije je jedno od nekoliko oblasti pod pobunjeničkom upravom gde se 21. avgusta dogodio napad. Tim Ujedinjenih nacija je posetio privremenu bolnicu u kojoj su smešteni povređeni gde su se sastali sa lekarima i sakupili uzorke.

Sirijski pobunjenici i vlada se uzajamno optužuju za ubistvo nekoliko stotina civila, uključujući i veliki broj dece. Zapadne sile veruju da su snage bliske predsedniku Bašaru al-Asadu odgovorne za taj napad zbog čega Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska razmatraju eventualnu vojnu intervenciju u Siriji.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, inače ključni saveznik Bašara al-Asada izjavio je da zapadne sile "ne mogu da nađu dokaz" da je sirijska vlada umešana u navodni napad hemijskim oružjem. Lavrov je u ponedeljak optužio zapadne sile za «histeriju» i upozorio da bi bilo kakva vojna akcija protiv Damaska predstavljala "ozbiljno kršenje međunarodnog prava".
XS
SM
MD
LG