Linkovi

Nove članice Saveta za ljudska prava UN


Članovi tibetanske nevladine organizacije protestuju zbog odabira Kine da bude članica Saveta za ljudska prava UN.
Članovi tibetanske nevladine organizacije protestuju zbog odabira Kine da bude članica Saveta za ljudska prava UN.

Hjuman rajts voč kaže da neke od 14 novih zemalje članica Saveta za ljudska prava UN poput Kine, Saudijske Arabije i Alžira neće biti korisni članovi jer ne poštuju ljudska prava u svojim zemljama.

Članovi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasali su danas o prijemu 14 novih zemalja članica u Savet za ljudska prava, koji ima 47 mesta.

Predsednik generalne skupštine, Džon Eš saopštio je prisutnima 14 novih zemalja koje su dobile mesto u savetu, među kojima su Kina, Rusija, Saudijska Arabija i Kuba. Eš je dodao da će od danas naredne tri godine svoje predstavnike imati i Alžir, Velika Britanije, Francuska, Maldivi, Makedonija, Meksiko, Maroko, Namibija, Južnoafrička Republika i Vijetnam.

Predstavnici Organizacije za ljudska prava “Hjuman rajts voč” sa sedištem u Njujorku, mišljenja su da zemlje poput Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Vijetnama i Alžira imaju loše rezultate u oblasti zaštite ljudskih prava u svojim zemljama i da zbog toga neće biti korisni članovi saveta.

Organizacija “UN Watch”, sa sedištem u Ženevi, koja nadgleda aktivnosti svetske organizacije, ističe da je omogućiti tim zemljama da imaju udela u Savetu za ljudska prava isto kao “izabrati piromana za šefa vatrogasnih službi”.
XS
SM
MD
LG