Linkovi

Masovni odlazak Sirijaca


Sirijske izbeglice u susednom Libanu, 5. mart 2012.
Sirijske izbeglice u susednom Libanu, 5. mart 2012.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice navodi da je najmanje devet hiljada građana Sirije pobeglo u Liban od kada je sirijska vlada prošle godine započela krvavi obračun sa anti-vladinima demonstrantima.

Predstavnica UNHCR-a Sana Sulejman je u Bejrutu izjavila za Glas Amerike da su agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice i libanska vlada procenili da je više od sedam hiljada građana Sirije prešlo u Liban od prošlog aprila, dok je još 2.000 Sirijaca proteklih dana pobeglo preko granice u dolinu Bekaa, kako bi se sklonili od nasilja u regionu oko Homsa.

Opoziciona grupa, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da su sirijske snage danas bombardovale jedan most, koji se koristi za evakuaciju ranjenih iz Homsa.

Druga grupa aktivista, Sirijski odbor za loklanu koordinaciju, objavio je da su vladine snage grantirale Maaret Al-Numan u severozapadnoj pokrajini Idlib.

Očevici navode da se u oblasti oko Dare čuju snažne eksplozije i da su linije za komunikaciju odsečene.

Sirijska državna novinska agencija SANA prenela je danas izjavu predsednika Bašara al-Asada da su Sirijci dokazali rešenost da sprovedu reforme i bore se protiv "terorizma koji ima podršku iz inostranstva“, koji sirijska vlada okrivljuje za nemire koji traju skoro čitavu godinu.

XS
SM
MD
LG