Linkovi

Razgovori o klimatskim promenama u Dohi


Razgovori o klimatskim promenama se vode u glavnom gradu Katara, Dohi
Razgovori o klimatskim promenama se vode u glavnom gradu Katara, Dohi

Delegati žele da produže sporazum nazvan Protokol iz Kjota, koji ističe ove godine

Predstavnici gotovo 200 zemalja počeli su dvonedeljne razgovore u Kataru o tome kako ograničiti takozvane efekte staklene bašte.

Delegati na Konferenciji UN-a o klimatskim promenama, koja se održava u glavnom gradu Katara, Dohi, žele da produže sporazum nazvan Protokol iz Kjota, koji ističe ove godine, a obavezuje razvijene zemlje da smanje ispuštanje ugljen dioksida u atmosferu za pet odsto ispod nivoa iz 1990.

Predsedavajući konferencije, zamenik premijera Katara Šeik Abudla bin Hamad al Atijah, kaže da je hitno potrebno da još više zemalja potpiše taj sporazum.

Vodeći svetski zagadjivači Kina i Sjedinjene Države nisu potpisale taj sporazum, dok Rusija, Japan i Kanada navode da ne žele da potpišu nastavak tog pakta. To bi značilo da bi nastavkom važenja Sporazuma iz Kjota bilo obuhvaćeno svega oko 15 odsto svetskog ispuštanja ugljen dioksida u atmosferu.

Na konferenciji će takodje biti reči o sastavljanju novog globalnog klimatskig sporazuma koji bi bio finalizovan 2015, a stupio na snagu 2020.
XS
SM
MD
LG