Linkovi

Svetski lideri o klimatskim promenama


Američki predsednik Barak Obama govori na Samitu o klimatskim promenama u UN-u, Njujork 23. septembar 2014.
Američki predsednik Barak Obama govori na Samitu o klimatskim promenama u UN-u, Njujork 23. septembar 2014.

Generalni sekreatar UN-a, Ban Ki mun otvorio jednodnevni Samit o klimatskim promenama pred sutrašnji početak godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, danas je otvoren Samit o klimatskim promenama na kojem će šefovi država i vlada iz 125 zemalja govoriti o globalnom zagrevanju radi postizanja međunarodnog sporazuma, čije je potpisivanje predviđeno za 2015. godinu u Parizu.

Američki predsednik Barak Obama je u obraćanju prisutnima na jednodnevnom Samitu o klimatskim promenama istakao da Sjedinjene Države prihvataju punu odgovornost za svoj udeo u zagađenju prirodne sredine i da će predvoditi svet na putu da se nešto učini povodom ovog ogromnog problema.

Obama je podsetio da je ovo prva generacija koja oseća posledice klimatskih promena te da je na svima nama da počnemo da se borimo protiv globalnog zagrevanja dok još možemo.

"Ovaj problem zahteva ambiciju. Naša deca zaslužuju tu ambiciju. Ako možemo da vidimo dalje od dnevnih svakodnevnih dešavanja, ekonomskih i političkih problema i ako postavimo vazduh koji će naša deca disati, hranu koju će jesti i nadu i snove budućih generacija iznad naših sopstvenih kratkoročnih interesovanja – onda možda nije kasno da nešto promenimo”, rekao je Obama.

Sjedinjene Države su već načinile prvi korak ka smanjenju emisija štetnih gasova i postavićemo nove ciljeve kako bi se ona smanjila još više, rekao je američki predsednik. On je takođe pozvao druge zemlje da se priključe akciji zaustavljanja globalnog zagrevanja.

Posle Obame u Ujedinjenim nacijama je govorio kineski zamenik premijera i rekao da njegova zemlja zna da mora da se suoči sa problemom klimatskih promena kako bi Kina postigla održivi razvoj. Predsednici Kine, najvećeg zagađivača na svetu i Indije koja je takođe ogroman emiter štetnih gasova, nisu bili prisutni na samitu već su poslali niže rangirane zvaničnike.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki mun otvorio je samit i tom prilikom pozvao svet da promeni kurs kako bi se prirodna okolina zaštitila od porasta emisije štetnih gasova.

"Klimatske promene su definisale našu eru. Definišu našu sadašnjost. Naš odgovor će definisati budućnost. Za to nam treba sva pomoć i zbog toga smo ovde danas. Ne da bismo pričali već da bismo pisali istoriju”, poručio je generalni sekretar UN-a.

Dok visoki zvaničnici iz 125 zemlja učestvuju na samitu u Njujork, borci za zaštitu prirodne sredine pokušavaju da iskoriste pažnju koja je usmerena na ovo pitanje kako bi se globalni dogovor o smanjenju emisija konačno postigao na konferenciji u Parizu, krajem iduće godine.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da bi njegova zemlja izdvojila milijardu dolara u narednih nekoliko godina za fond Ujedinjenih nacija namenjen siromašnijim zemljama za borbu protiv globalnog zagrevanja.

XS
SM
MD
LG