Linkovi

Ban Ki-mun: Misija u Siriji bez presedana


Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun: Sirija poseduje 1.000 tona sarina, sumpornog senfa i drugih „hemijskih strahota“

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun predlaže novu misiju za nadgledanje uništenja sirijskog programa za proizvodnju hemijskog oružja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun apelovao je na stvaranje nove zajedničke misije za nadzor uništenja sirijskog hemijskog oružja, upozorivši da bi taj već izuzetno rizičan projekat, postao još opasniji ukoliko bi se nastavile borbe u ratnoj zoni.

Potvrđujući zabrinutosti šefa UN-a, ratni avioni sirijske vlade počeli su u utorak vazdušne napade na uporišta opozicije u severozapadnoj oblasti Idlib potiskujući pobunjenike, koji napadaju dve vojne baze u tom regionu.

U pismu upućenom Savetu bezbednosti UN-a, Ban Ki-mun je predložio misiju od oko 100 stručnjaka regrutovanih iz svetske organizacije i Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Tim bi bio stacioniran u Damasku, dok bi baza za obuku i logistiku bila na Kipru. Plan generalnog sekretara UN-a mora da bude odobren u Savetu bezbednosti, koji će ga razmotriti kasnije ove nedelje.

Predsednik Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumku izjavio je da je Sirija omogućila “konstruktivni početak procesa koji će biti dugačak i težak”. On je istakao i da bi odgovorni za nadziranje globalnog hemijskog oružja poslali drugi tim u Siriju kako bi poboljšali rezultate.

Prema pomenutom planu, glavni tehnički i inspekcijski rad, kao i nadzor uništenja hemijskog oružja u Siriji, i dalje bi vodili eksperti Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Osoblje Ujedinjenih nacija bi vršilo koordinaciju sa sirijskom vladom i opozicijom i bilo zaduženo za logistiku, komunikacije i bezbednost.

Misija bi bila stacionirana manje od godinu dana, dok bi do sredine 2014. u fazama sprovodila plan za uništavanje hemijskog oružja u Siriji.

Eksperti OPCW već nadziru rashodovanje postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja što bi trebalo da bude završeno do 1. novembra ove godine.

Poslednja faza se odnosi na uništenje postojećeg arsenala od hiljadu tona bojnih otrova. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun je izjavio da slične “operativne, bezbednosne, zdravstvene i pretnje po prirodnu okolinu nisu viđene do sada”.
XS
SM
MD
LG