Linkovi

Prvi čovek IAEA: Iran ima dovoljno materijala za nekoliko nuklearnih oružja


ARHIVA - Tehničari rade na postrojenju za tešku vodu, nedaleko od Arka, 250 kilometara jugozapadno od Teherana, 23. decembra 2019.
ARHIVA - Tehničari rade na postrojenju za tešku vodu, nedaleko od Arka, 250 kilometara jugozapadno od Teherana, 23. decembra 2019.

Šef agencije Ujedinjenih nacija za nuklearni monitoring rekao je da će sledećeg meseca otputovati u Iran u nadi da će oživeti sporazum iz 2015. čiji je cilj suzbijanje nuklearnih aktivnosti Teherana.

Govoreći u utorak u Briselu pred članovima pododbora za bezbednost i odbranu Evropskog parlamenta, Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je da je Islamska Republika akumulirala 70 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto čistoće, sa još 1.000 kilograma obogaćenog do 20 odsto čistoće, što je "u ovom trenutku dovoljno nuklearnog materijala ne za jedno već za nekoliko nuklearnih oružja".

Prag za pravljenje nuklearnog oružja smatra se čistoća od 90 odsto. Ali Grosi je rekao panelu da ogromne zalihe obogaćenog uranijuma u Iranu ne znači da on ima nuklearno oružje.

Grosi je takođe rekao da IAEA više ne prati iranski nuklearni program, jer je režim isključio 27 kamera agencije postavljenih na označenim nuklearnim lokacijama.

Iran i šest svetskih sila, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Nemačku, Rusiju i Sjedinjene Države, potpisali su Zajednički sveobuhvatni plan akcije koji je ograničio iranski nuklearni program u zamenu za oslobađanje od američkih i međunarodnih sankcija.

SAD su se povukle iz sporazuma 2018. pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, koji je tvrdio da je plan neefikasan i nametnuo takozvanu kampanju "maksimalnog pritiska" na Iran, što je ograničilo sposobnost Irana da prodaje naftu na međunarodnim tržištima.

Potpisnici su održali nekoliko rundi razgovora od 2021. godine u cilju oživljavanja prvobitnog sporazuma.

Izveštaj je objavljen na stranici Glasa Amerike na persijskom jeziku. U njemu su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG