Linkovi

Preminula bivša prva dama Jugoslavije, Jovanka Broz


Jovanka Broz
Jovanka Broz

Udovica bivšeg predsednika SFRJ Jovanka Broz preminula je danas u Beogradu u 89. godini, saopštio je Klinički centar Srbije.

Jovanka Broz je rođena decembra 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici. Imala je 17 godina kada je postala članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

U NOB-u je učestvovala od 1941. godine. Gotovo čitava njena porodica stradala je tokom drugog svetskog rata. Jovanka Broz, devojačko prezime Budisavljević, iz rata je izašla kao dobitnik dva ordena za hrabrost, major JNA, i noslac Partizanske spomenice 1941. Prilikom nemačkog desanta na Drvar maja 1944. gde se našla kao pripadnica Šeste ličke, upoznala je Josipa Broza Tita.

U njegovoj neposrednoj okolini počela je da radi krajem četrdesetih. Prema pisanju medija bila je glavna domaćica vile u Užičkoj 15. Konačno aprila 1952. u Iloku, u vili "Dunavka“ oni su se venčali, skriveno od javnosti. Kumovi su bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak. Ona je imala 28, a on 60 godina. Njihov bračni odnos, je narušen u ranim sedamdesetim odnosno od početka 1974 godine.

Tokom Titove bolesti, dok je ležao u bolnici, Jovanka ga je posećivala, a na sahrani se pojavila na mestu koje joj je i pripadalo, ali joj je ubrzo potom naloženo da se iseli iz Užičke 15. Dopušteno joj je da ponese samo lične stvari, ali ne nakit i druge dragocenosti. Decenijama je živela povučeno, daleko od očiju javnosti. Jovanka Broz je primljena u Urgentni centar 23. avgusta u teškom zdravstvenom stanju.

Predlog je da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cveća, izjavio je za Radio Slobodna Evropa potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
XS
SM
MD
LG