Linkovi

Umesto benzina sipajte - viski!


Viski (ilustraciija)

Ponekad se isplati oživeti stare i zaboravljene metode upotrebe otpada u procesu proizvodnje. Istraživači u Škotskoj otkrili su profitabilan način da upotrebe nusproizvode viskija u automobilskoj industriji.

Proizvođači viskija u Škotskoj svake godine potroše skoro 400 hiljada dolara za odlaganje 827 hiljada tona taloga ječma i dve milijarde litara tečnosti koja ostane posle destilacije. Organizacija “Keltski obnovljivi izvori” iz Edinburga otkrila je kako da stari način fermentacije primeni u proizvodnji goriva. Kako bi prikazali taj proces, sipali su tečnost zvanu biobutanol u rezervoar običnog Forda.

Veoma je zgodno koristiti Ford za ovu probnu vožnju, s obzirom na to da je model T-Ford išao na biogorivo. Fermentacija kojom smo proizveli gorivo za ovo vozilo je proces star sto godina i već testiran”, kaže Martin Tengni iz organizacije "Keltski obnovljivi izvori".

Biobutanol može da čini i do 15 odsto goriva u automobilu, a da ne promeni strukturu motora. Manje korodira od etanola i lepo se meša sa dizelom i benzinom.

Imamo ogromnu priliku da napravimo gorivo od ostataka viskija. To bi moglo da prereraste u ozbiljnu proizvodnju koja bi bila i ekonomski i ekološki održiva za automobilsku industriju – jednu od najvećih u zemlji”, objašnjava Tengni.

Uz finansijsku podršku škotske vlade, “Keltski obnovljivi izvori” planiraju da sledeće godine otvore fabriku koja bi proizvodila pola miliona litara biobutanola godišnje. Potencijal je mnogo veći, jer industrija viskija u Škotskoj omogućava sirovine za 100 puta veću proizvodnju goriva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG