Linkovi

Teški izbori u zaboravljenom ratu u Ukrajini


Posledice sukoba u Donjecku
Posledice sukoba u Donjecku

Dve godine od početka rata u Ukrajini mnogi gradjani zatočeni neprijateljstvima vide taj konflikt kao zamrznut i zaboravljen od strane sveta.

S obzirom da diplomatska nastojanja do sada nisu uspela mnogi vide eskalaciju ili predaju teritorije kao jedine alternative za okončanje rata. Izveštava Luis Ramirez.

Većina istočne Ukrajine još uvek nosi ožiljke najgorih dana ovog rata od njegovog početka 2014.

Kada je dom Olge Alešičkine granatiran i njen biznis uništen, njena porodica je morala da počne sve ispočetka.

“Ne želim da moja deca iskuse isto. Naravno razumem da ne možemo vratiti ono što smo imali ranije to je sigurno, ali bar da ne pogoršavamo situaciju ni za koga.”

Njena porodica se preselila u drugi grad, Kramatorsk. Onda je počelo granatiranje i tog grada.

“Bila sam prepadnuta i tamo i ovde odigravao se isti pakao. Mislite da na nekom mestu ima mira i onda i tu počinje da se odvija isti proces.”

Olga je jedna od srećnih jer je bar pronašla stan u kojem može da boravi.

Mnogi drugi završavaju u skloništima poput ovog, kojim rukovode dobrovoljci.

Ovih dana, ekonomski uslovi isteruju mnoge iz ratne zone. S obzirom da su rudnici zatvoreni ili poplavljeni, nema više posla. Za mnoge odlazak je jedina alternativa pridruživanju separatističkim grupama.

Konflikt je u ćorsokaku baš kao i životi gradjana.

“Nije nam potreban zamrznuti konflikt u Ukrajini. Moramo da oslobodimo naše teritorije, povratimo granice. Dok traje rat u Ukrajini moramo da koristimo vojne metode u cilju odnošenja pobede. Stoga nije moguće jednostavno zamrznuti rat. Možemo jedino da pobedimo ili izgubimo.” kaže Oleksander Petrov, Humanitarni volonter.

Olga pokušava da uspostavi normalan život za porodicu kako to najbolje zna i ume i moli se za čudo.

“Vlada zebnja, ali još uvek pokušavamo da se borimo. Kad gledam našu novu generaciju duša mi je srećna i peva, uverena da će sve biti u redu. To je sve što želim. “

Nova velika ofanziva bi mogla da počne u bilo koje vreme i obe strane se pripremaju.

I dok odlazimo iz ratne zlone, dugi konvoj ukrajinske armije se kreće ka frontu. Nakon dve godine kraj nije na pomolu.

Mnogi ljudi sa kojima je GA razgovarao su uvereni da je ovo zapravo indirektan rat izmedju Zapada i ruskog predsednika Putina, ali da predstavlja smrtonosnu igri sa ljudima u regionu uhvaćenim u središtu sukoba, sa hiljadama stradalih i hiljadama drugih kojima je život uništen. Svi žele kraj rata i to vrlo brzo, ali niko ne zna kako da se dodje do tog kraja.

XS
SM
MD
LG