Linkovi

Zelenski smenio vrhovnog komandata Oružanih snaga Ukrajine


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i bivši komandat Oružanih snaga Ukrajine Valeri Žaluzni tokom susreta u Kijevu (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i bivši komandat Oružanih snaga Ukrajine Valeri Žaluzni tokom susreta u Kijevu (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da je sa pozicije vrhovnog komandata Oružanih snaga Ukrajine smenio Valerija Zalužnog.

Na tu funkciju imenovan je Oleksandr Sirski, dosadašnji komandant ukrajinskih Kopnenih snaga.

Odluku o smeni Zelenski je saopštio nekoliko dana pošto su se u ukrajinskoj javnosti pojavile naznake da ukrajinski predsednik razmatra smenu vojnog zvaničnika - koga brojni građani smatraju nasionalnim herojem otpora ruskoj agresiji pokrenutoj februara 2022.

U objavi na društvenoj mreži Fejsbuk, Zelenski je rekao da se sastao i razgovarao sa Zalužnim.

"Razmatrali smo kakav je vid obnove potreban Oružanim snagama Ukrajine. Kao i ko bi mogao činiti njihovo novo rukovodstvo. Vreme je za ovu vrstu obnove. Generalu Zalužnom sam predložio da ostane našem timu”, rekao je Zelenski.

Kirbi: Smena Zalužnog suverena odluka ukrajinskog predsednika

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Portparol Saveta za nacionalnost bezbednost Džon Kirbi izjavio je povodom smene vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, da predsednik Volodimir Zelenski odlučuje o vođstvu u ukrajinskoj vojsci.

To je primer civilne kontrole. Svesni smo toga i nastavićemo saradnju sa zvaničnikom koji bude imenovan na tu funkciju”, rekao je Kirbi – istakavši da Sjedinjene Države nemaju nikakve veze sa kadriranjem u vojsci Ukrajine.

Ukoliko se postavlja pitanje da li smo mi to na neki način odobrili, ili pak izrazili neslaganje, potrebno je znati da se radi o odluci ukrajinskog predsednika – koju ni na koji način nismo uslovljavali”, rekao je Kirbi.

Precizirao je da ukrajinski predsednik nadzire funkcionisanje vojnih snaga.

On odlučuje o vojnom vođstvu u ratnom vremenu i treba da govori o svojoj odluci. Nisam upoznat o bilo kakvoj vrsti diskusije na visokom nivou sa ukrajinskom stranom o toj odluci odlučujete ko je vaše vojno vođstvo, a on to radi u vreme rata. On treba da govori o toj odluci. Ne znam za bilo kakve diskusije na tako visokom nivou između nas i Ukrajinaca o toj odluci, a poznato je da sa ukrajinskim kolegama gotovo neprekidno komuniciramo”, izjavio je portparol Saveta za nacionalnost bezbednost Džon Kirbi.

Dosadašnji komandant Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je imao važan razgovor sa predsednikom Zelenskim i da je odlučeno da se promene strategija i taktika na bojnom polju.

Izazovi i zadaci iz 2022. godine se razlikuju od onih u2024. Sve se mora menjati i prilagođavati novoj realnosti. Da zajedno pobedimo“, objavio je Zalužni.

Odluka o promeni na vrhu ukrajinske vojske doneta je uoči dvogodišnjice ruske agresije, u ratu koji je odneo znatne žrtve i uništio ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Sjedinjene Države i zapadni svet Ukrajini je pružio uveravanja da će joj u ratu sa Rusijom pomagati sve dok to bude potrebno. Međutim, zakonski predlog o pomoći trenutno je blokiran u američkom Kongresu, a dostupna novčana sredstva su potrošena.

Takođe, uprkos velikim očekivanjima od ukrajnske kontraofanzive pokrenute juna 2023, nastojanja da ruske snage budu primorane na povlačenje sa delova okupirane ukrajinske teritorije, nisu urodila plodom.

To su okolnosti uoči dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu – koja ne odustaje od tog ofanzivnog vojnog poduhvata.

XS
SM
MD
LG